Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Amasya, Anadolunun eski yerleşim alanlarında olduğu bilinmektedir. Şehrin adı hiç değiştirilmeden günümüze kadar devam etmektedir. Şehzadeler Şehri olarak bilinmektedir.

Tarihi önemi

Coğrafya’nın mucidi olarak bilinen Strabon’a göre Amasya kentinin ismi orada yaşamış Amazon Kraliçesi Amasis'den gelmektedir. Amasya’nın günümüze kadar 19 farklı devlete ev sahipliği yaptığı düşülmektedir.

Doğal güzellikleri

Amasya, Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar önemli bir noktada bulunmaktadır. Doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile birçok kişiyi kendine hayran bırakmaktadır. Doğal güzellikleri arasında Borabay Gölü, Yedi Kuğular Kuş Cenneti, Terziköy Kaplıcası, Tavşan Dağı Yaylası, Baraklı Şelalesi, Kız Kayası Kanyonu, Destek Yaylası, Çatalçam Yaylası, İnegöl Yaylası bulunmaktadır.

Tarım ve sanayi potansiyeli

Küçük bir Karadeniz şehri olan Amasya, sanayi sektöründe gelişmemiş durumdadır Şehrin genel olarak geçim kaynağı tarımdır. Ticaret ile uğraşan vatandaşlar ise perakende satış ile geçimlerini sürdürmektedir.

Ekonomik önemi

Karadeniz Bölgesi’nin başlangıcında bulunan Amasya, bir vadi tabanı üzerine kurulmaktadır. İç Anadolu ile Samsun Limanı arasında köprü görevi yapmaktadır.

Sonuç olarak Amasya, zengin tarihi ve doğal güzellikleri öne çıkan bir şehirdir. Şehri ziyaret edenleri kendine hayran bırakmaktadır. Amasya, Türkiye’nin önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri olup hem yerli hem de yabancı turistler için çekici bir destinasyon olarak öne çıkmaktadır.