Ege Bölgesi şehirlerinden biri olan Denizli, tarihi ve  kültürel yapısı ile oldukça önemlidir. Pek çok turist ağırlayan şehir hem ekonomik hem de sosyal açıdan dikkat çekmektedir. Denizli, 16 ilçeden oluşmaktadır.

Tarihi önemi

Türkiye’nin batısında bulunan Denizli, Antik Çağlardan bu yana pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kentte yapılan arkeolojik kazılardan çıkarılan kalıntılardan anlaşıldığı üzere Frig, Lidya, Pers, Roma ve Bizans gibi uygarlıklar bu bölgede yaşamıştır.

Doğal güzellikleri

Denizli’de yaşayan uygarlık çeşitliliği ile tarihi yapıları oldukça fazladır. Şehirde farklı medeniyetlere ait izleri görmek mümkündür. Tarihi güzelliklerin yanı sıra zengin doğal güzelliklere de sahip olan Denizli içerisinde Pamukkale Travertenleri, Kleopatra Havuzu (Antik Havuz), Bağbaşı Yaylası, Karahayıt Kaplıcaları, Çizmeli (Yenice) Kaplıcaları, Akköy Gölemezli Çamur Kaplıcaları, Honaz Dağı Milli Parkı, Çamlık Parkı, İncilipınar Parkı, Bağbaşı Kent Ormanı, Yeşildere Şelalesi (Ağlayan Kaya Şelalesi), Güney Şelalesi, Kaklık Mağarası, Işıklı Gölü, İnceğiz Kanyonu, Tokalı Kanyonu bulunmaktadır.

Tarım ve sanayi potansiyeli

Denizli, ekonomik açıdan oldukça önemlidir. Denizli’de yaşayan halk geçimini tarım, tekstil, turizm ve sanayiden karşılamaktadır. Pamuk üretimi şehrin en önemli tarımsal ürünüdür. Denizli’de tekstil sektörü de gelişmiş durumdadır.

Özellikle Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti binlerce yerli ve yabancı turistin Denizli’yi ziyaret etmesini sağlamaktadır. Ayrıca şehirde bulunan termal sular Denizli’deki kış turizmine de canlılık katmaktadır.

Ekonomik önemi

Ege Bölgesi’nin turistik şehirlerinden biri olan Denizli, sana şehri olarak fazlaca ihracat yapmaktadır. Sanayi, tarım, tekstil ve turizm kollarından zengin olan şehir ülke ekonomisine oldukça fazla katkı sağlamaktadır. Ayrıca yerel, ulusal ve uluslararası etkinliklerle eğitim, kongre, kültür ve sanat merkezi özelliğindedir. Güney Ege Kalkınma Ajansı merkezi Denizli’dedir.

Sonuç olarak, Denizli sadece tarihi ve doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda ekonomik potansiyeliyle de önemli bir şehirdir. Hem kültürel zenginlikleriyle hem de ekonomik durumu ile  Denizli, Türkiye'nin öne çıkan şehirlerinden biridir.