Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, EİYAP (Eskişehir İlçeleri Yenilikçi Atılım Platformu) projesi kapmasında Çifteler’e yaptığı ziyarette önemli bir müjde verdi. Günay, Çifteler Sarkayabaşı’nda Uluslararası kapsamda bir festival yapılacağını, Türkiye ve dünyadan ünlü dalış sporcusu ve sualtı görüntüleme alanında önemli isimlerin festivalde yer alacağını belirtti.

Sakaryabaşı’nda bulunan, ulusal ve uluslararası çapta potansiyele sahip dalış merkezi için girişimlerde bulunduğunu dile getire Günay, "EİYAP kapsamında ilçelerimizden marka çıkaracağız demiştik. Sarıcakaya Kuşkonmazı, Mihalıçcık Kirazı, Günyüzü Zilisi derken Sakaryabaşı’nı da dalış turizminde bir marka haline getireceğiz." Dedi.

"Sakaryabaşı'nda saniyede 6 ton su çıkışı olan bir kaynak ile, küçük kaynakların yer aldığı bir büyük doğal gölet bulunmakta. Bozkırın ortasında bu tatlı su kaynağı, dalış turizmi için büyük bir potansiyel barındırırken, kaynaklardan çıkan suyun ilginç görüntüsü ve sualtında doğal zenginliği ile 'sualtı görüntüleme' konusunda da mükemmel bir ortam sunmaktadır. Bu nedenle uluslararası boyutta tanınmış ve markalaşmış bir dalış merkezi olmaya adaydır."

Kendisi de CİMAS brövesi bulunan ve dalış yapan Günay "2016 Yılı içerisinde ilk adım olarak Çifteler Spor Dalış Kulübü’müzün gerekli ekipmanlarının alımını sağladık. Ama daha yapılacak çok işimiz var. Bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın katkıları ve himayesinde gerçekleştireceğimiz 'Uluslararası Tatlı Su Festivali' ile Sakaryabaşı’nı dünyaya duyuracağız. Uluslarası anlamda ün kazanmış dalış sporcuları ile birlikte sualtı görüntüleme anlamında en yetkin isimlerin davet edileceği organizasyonda, Türkiye’nin dört bir yanından üniversiteli gençlerimizi ağırlayacağız. Dalış sporuna meraklı gençlerimizi, bu alanda en tecrübeli isimler ile buluşturacağız. Yapılacak olan fotoğraf yarışması ve çeşitli etkinlikler ile Sakaryabaşı’nın ulusal ve uluslararası alanda bilinir olmasını hedefliyoruz. Ancak hem yer üstünde doğanın hem de su altındaki doğal dokunun korunması en önemli hassas noktamız. Buradaki dalış turizmi potansiyelini doğru değerlendirirken çevreyi koruma ve gelecek nesillere aynen bırakma en büyük hedefimiz. Yapılanma ve kullanım konusunda bir aksaklık yaşandığı takdirde en büyük mücadeleyi ben veririm. Sakaryabaşı’nı bu anlamda bir merkez haline getirdiğimizde, ilçemizin, şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyorum.’’ Dedi. Günay, 29 Ekim 2015’te Sakaryabaşı’ nda dalış yapmış, Cumhuriyet Bayramı’nı sualtında bayrak açarak kutlamıştı.