Toplantıya CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, meclis üyeleri, başkan yardımcıları, daire müdürlerinin yanı sıra Küçük Sanayi Sitesi esnafı, muhtarlar, meslek odalarının temsilcileri katıldı. Toplantıda; Odunpazarı Belediyesi tarafından toplantı öncesinde hazırlatılan Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin maketi de hazır bulundu. Ayrıca Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi; proje maketinin dışında, hazırlanan iki faklı filmle de anlatıldı.

 

YETKİMİZİ KULLANMAK İSTİYORUZ

Toplantıda konuşan Başkan Kurt, Sanayi Bölgesi’ndeki mülk sahiplerine haklarını uzlaşarak, anlaşarak ve helalleşerek vermek istediklerinin altını çizdi. Başkan Kurt konuşmasında şu sözleri söyledi: “Uzun süredir tartışılan kentsel dönüşüm uygulaması ile ilgili Odunpazarı Belediyesi olarak üstümüze düşen görevleri yerine getirmeye gayret ediyoruz. 2010 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin almış olduğu kentsel dönüşüm kararından sonra Odunpazarı Belediyesi’ne devredilen dönüşüm yapma yetkisini kullanmak istiyoruz.”

BÖLGENİN DEĞİŞMEYE İHTİYACI VAR

Kurt, bölgenin değişmeye ve dönüşmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Yıllardır söylenen ama uygulama aşamasına henüz gelmeyen bir proje. Biz burada şimdiye kadar yapmış olduğumuz çalışmalarla mevcut imar planındaki haklara uygun bir geliştirmeye çalıştık. 5000’lik planı Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiğimiz zaman da aynı şeyleri söyledik. Şimdi mevcut 2002’deki imar haklarına göre o bölgede yaşaması gereken yoğunluğu dikkate alarak bir plan yaptık. Buna uygun 1000’lik projeyi gerçekleştirdik ve uygulama için bir öneri ile karşınıza geliyoruz” dedi.

BU PROJEYİ HELALLEŞEREK GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Dönüşümün gerçekleşebilmesi için uzlaşma sürecine girileceğini ifade eden Kurt, “Biz sanayi bölgesindeki mülk sahiplerimizin bütün haklarını; uzlaşarak, anlaşarak ve helalleşerek vermek istiyoruz. Buradan belediyemizin herhangi bir rant elde etme hedefi yoktur. Bu tür kentsel dönüşüm projelerinde ortaya bir rant çıkmaktadır. Bu çıkan rant; o bölgede yaşayan insanlarımızın hakkıdır. Onların bu paydan daha fazla almasını hedefleyen bir çalışma içindeyiz. Bu aşamadan, bu tanıtımdan sonra yine bu mekanda hazırlamış olduğumuz bir ofiste; bütün mülk sahiplerini tek tek davet ederek uzlaşma sürecine başlayacağız. Sizin elinizdeki mülkün arsa değeri, bina değeri, inşaat değeri; bu inşaatın kalitesi, niteliği hepsi ayrı ayrı değerlendirilmek suretiyle size bir teklifle geleceğiz. Umuyorum büyük ölçüde uzlaşacağız” diye konuştu.

UZLAŞMA OLMAYAN DÖNÜŞÜMDEN HAYIR GELMEZ

Uzlaşma gerçekleşemeden yapılacak dönüşümün hayır getirmeyeceğini söyleyen Kurt, “Önemli olan uzlaşmadır, birlikte bu kararı verebilmektir. Biz bunu sağladıktan sonra planların uygulanabilmesi için belediye meclislerimize döneceğiz ve diyeceğiz ki; biz şu doğrultuda bir uzlaşma gerçekleştirdik, bu uzlaşmaya göre planlarımızı onaylayın. Özeti budur geldiğiniz için ben herkese teşekkür ediyorum. Umarım hepimizi memnun edecek bir çalışma içerisinde oluruz. Bu uzlaşma sürecinin kısa sürede sona ermesini diliyorum ama bu sürecin ne kadar olacağı karşılıklı anlayışa bağlı. O süre içinde arkadaşlarımız sizin gayrimenkulleriniz ile ilgili çok özel bilgileri, değerleri, tespitleri paylaşacak. Umarım ve dilerim bu süreç hepimize hayırlı olur. Eskişehir’in geleceği için yararlı olur ve burada ikinci bir kent merkezi yaratabiliriz” ifadelerini kullandı.

PROJENİN DETAYLARI NELERDİR?

Başkan Kurt’tan sonra söz alan BNR Kentsel Dönüşüm Planlama Proje Firması yönetim kurulu başkanı Bener Karagedikli, projenin detaylarını anlattı. Zemin açısından yapılaşmaya uygunluğu teknik açıdan incelendi Hak sahipleri ile anketler yapıldı ve hak sahiplerinin beklentiler gözlemlendi Projede konut alanları, meydanlar, altgeçitler, kültür merkezleri, okullar, cami ve ibadet yerleri, otopark alanları ve parklar yer alıyor Yapılarda Eskişehir’in geleneksel yapısından esinlendi. 1950’li yıllarda şehre göç eden mimari üslup korunacak şekilde planlandı. 40’dan fazla tarzda konut tipi geliştirildi Küçük metrekare konutlardan, büyük metrekarelik konutlar geliştirildi 1+1 den 5+1’e kadar farklı tarzda konutlar tasarlandı Her halk sahibinin beklentisini karşılayabilsin diye ticaret alanları yaratıldı, alışveriş merkezi tarzında değil sokak ticareti geliştirildi. Sokak ticaretini canlı tutabilecek bir tasarım yapıldı. Büyük bir eğitim yerleşkesi tasarlandı Kentin ihtiyaç duyduğu bütün kentsel, kamusal ve özel ihtiyaçları karşılayabileceği alanlar tasarlandı Yaklaşık 4000 adet konut projelendirildi 500 adet ticaret birimi, 75 adet ofis projelendirildi Konut yüksekliği en fazla 8 kat olarak belirlendi