Milli Eğitim Eski Bakanı, öğretmen ve Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Ali Yücel, ölümünün 56’ıncı yılında Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği ve Eğitim-İş Sendikası Eskişehir Şubesi’nin Büyük Otel’de düzenlediği programla anıldı. Etkinliğe katılım yoğun olurken, yapılan konuşmalarda ‘hayır’ mesajı verildi.
DÜNYA ÖRNEK ALDI BİZ KAPATTIK
Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven, etkinlikte yaptığı konuşmasında, eğitim denilince Köy Enstitüleri, Köy Enstitüsü denilince ilk akla gelen ismin Hasan Ali Yücel olduğunu söyledi. Günümüzde eğitim sisteminin raydan çıktığını, bütün temel taşlarıyla oynandığını ifade eden Türkseven, Köy Enstitülerinin eksikliğinin günümüzde daha hissedilir hale geldiğini belirtti. Köy Enstitülerinin, Cumhuriyet’in kesilmiş şahdamarı olduğunu vurgulayan Türkseven, “Binlerce özlem ve gelecek hayali bu kurumlarla birlikte tarihe gömülmüştür. Kaybedilen sadece yerine bir başkasının konulabileceği basit bir eğitim sistemi değildir. Kaybedilen dik durmasını öğrenmiş Anadolu insanıdır. Dünya örnek aldı biz kapattık. Köy Enstitülerine, hatta devamı olan öğretmen okullarına kilit vurmasaydık bugün üreten, okuyan, düşünen, soru soran, sorgulayan kalkınmış bir Türkiye olurdu” diye konuştu.

CAN YÜCEL’İN ŞİİRİNİ OKUDU
Eğitim-İş Sendikası Şube Başkanı Mücahit Bayraktar ise, Hasan Ali Yücel’in aramızdan ayrılışının 56’ıncı yılında özlem ve saygıyla andıklarını söyledi. Bayraktar konuşmasında, oğlu şair Can Yücel’in, babası için kaleme aldığı "Hayatta Ben En Çok Babamı Sevdim" adlı şiirinden mısralar okudu.

KÖY ENSTİTÜLERİNİ UNUTTURAMAYACAKLAR
Köy Enstitülerinin anlatarak tanımlanamayacağını belirten Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ‘Köy Enstitüleri yaşanmalıdır’ mesajı verdi. Köy Enstitülerini yaşatmak zorunda olanların cumhuriyetin değerlerine, devrimlerine sahip çıkmak zorunda olanlar olduğuna vurgu yapan Kurt, “Türkiye’de Köy Enstitüsü’nün aydınlanmasını unutturmaya çalıştılar. İstedikleri kadar çalışsınlar bunu başaramayacaklar. Biz o aydınlanma felsefesi ile yetişen gençler olarak sahip çıkmak ve ayağa kaldırmak zorunda olduğumuzu hissediyoruz. Bu nedenle belediye başkanı olduktan sonra ilk yaptığımız iş Köy Enstitülerini anmak değil, unutulmaması için anıt yapmak oldu. Şuanda Odunpazarı Belediyesi sınırları içerisinde 7 tane parkın dizaynı Köy Enstitülerine göre düzenlenmiştir. Eskişehirliler, Odunpazarlılar Köy Enstitülerini hayal olarak değil somut olarak algılamaktadır. O nedenle cumhuriyete, demokrasiye, parlamenter sisteme sahip çıkmaktadır. Biz bunu okuduklarımızdan öğrendik ve gerçekleştirdik. 17 Nisan umarım Türkiye’de yeni bir devrimin kapısı olur” ifadelerini

 

AKILLARINA ESTİKÇE EĞİTİM SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRİYORLAR
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, eğitim sistemini eleştirerek, Köy Enstitülerinin önemine vurgu yaptı. Atatürk’ü ve evrim teorisini silmek adına 100 milyon bütçe ile yeni tedrisat yapıldığına dikkat çeken Ataç, “Paraları nerelere ve nasıl kullanıyorlar. Akıllarına geldikçe eğitim sistemini değiştiriyorlar” dedi. Tepebaşı Belediyesi’nin yeni projesi olan Kent Enstitüsü hakkında da bilgi veren Ataç, proje ile eğitime online olarak hizmette bulunacaklarını aktardı. Ataç, Kent Enstitüsü’nün tüm Türkiye’ye örnek olacağını belirtti.

HASAN ALİ YÜCEL’İN DÜŞÜNCELERİ ANLATILDI
Etkinlikte, Eğitim İş MYK Üyesi Ebru Sungar, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Eskişehir Şube Başkan Yardımcısı İlyas Küçükcan, 22. Dönem Milletvekili ve Cumhuriyet Yazarı Prof. Dr. Yakup Kepenek tarafından Hasan Ali Yücel’in düşünceleri, eğitim hayatına katkıları anlatıldı.