Isparta, Göller Yöresi olarak adlandırılan bölgede bulunan Akdeniz şehridir. Şehir, Kurtuluş Savaş’ı döneminde mücadeleye büyük destek sağlamıştır. 1930 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün buraya gelmesi sebebiyle her yıl 6 Mart'ta Atatürk’ün Isparta’ya gelişini anmak için kutlamalar düzenlenir.

Tarihi Önemi

Yapılan arkeolojik kazılardan öğrenildiği üzere şehirde Üst Paleolitik, Mezolitik dönemlerde yaşam başlamıştır. Isparta’da 12 höyükte Kalkolitik Dönem’e ait arkeolojik malzemeler bulunmuştur. Şehirde toplamda 56 höyük bulunmaktadır.

Doğal Güzellikleri

Gülleri ve lavantaları ile ünlü Isparta’nın eşsiz doğal güzellikleri ise Eğirdir Gölü, Gölcük Tabiat Parkı, Davraz Kayak Merkezi, Kızıldağ Milli Parkı, Kovada Gölü Milli Parkı, Pınargözü Mağarası, Lavanta Vadisi, Zindan Mağarası, Milas Mesire Yeri, Tota Yaylaları ve İçmeleri bulunmaktadır.

Tarım ve Sanayi Potansiyeli

Göller Yöresi’nin merkezi durumundaki Isparta’da hayvancılık ve tarım gelişmiş, sanayi kolları ise gelişmeye açık durumdadır. Hayvancılıkta ise büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvancılığı ile tatlı su balıkçılığının gibi çeşitli ticaret kolları gelişmiştir.

Ekonomik Önemi

Isparta, Türkiye’de gül üretimi ve ticaretinde birinci sıradadır. Bu sayede gül ticareti ile ülkeye ekonomik katkı da bulunmaktadır.

Sonuç olarak, Isparta'nın tarihi derinlikleri, doğal güzellikleri ve ekonomik önemi, şehri Türkiye'nin gözde destinasyonlarından biri yapmaktadır. Gül ticareti ile ülke ekonomisine sağladığı katkı, Isparta'yı sadece bir şehir olmanın ötesine taşımakta ve onu benzersiz kılan unsurlardan biri haline getirmektedir.