Karaman, İç Anadolu şehirlerinden biridir. Kent, yer altı şehirleri ve mağaraları ile kültürel açıdan zengindir. Adı, Karamanoğulları Beyliği’nden gelmektedir.

Tarihi Önemi

Karaman, Karamanoğulları Beyliği’nin bir dönem başkentliğini yapmıştır. Şehrin ne zaman kurulduğu bilinmemektedir. Hititler döneminde askeri ve ticaret merkezi olarak önem taşımıştır. Karaman, en yüksek zamanlarını Karamanoğulları Beyliği döneminde yaşamıştır. Karaman, Birinci Dünya Savaşı zamanında işgale uğramamış şehirlerden biridir.

Doğal Güzellikleri

Mağaraları ile meşhur Karaman’ın doğal güzellikleri; Zeyve Pazarı, İncesu Mağarası, Manazan Mağaraları, Meraspolis Mağarası’dır.

Tarım ve Sanayi Potansiyeli

Karaman halkı çoğunlukla geçimini tarım ve arıcılıkla sağlamaktadır. Az da olsa bölgede hayvancılık mevcuttur. Şehirde yüksek miktarda buğday, arpa, mısır, şeker pancarı gibi ürünlerin üretimi yapılmaktadır.

Ekonomik Önemi

Karaman’da bisküvi ve çikolata imalatı yapılmaktadır. Ülkenin bisküvi ve çikolata ihtiyacı çoğunlukla buradan karşılanmaktadır. Bu da ülke ekonomisi için Karaman’ın çok önemli bir yeri olduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak Karaman, Karamanoğulları Beyliği'nin geçmişte başkentliğini yapmış, tarihi bir şehir olarak bilinir. Şehrin doğal güzellikleri  turistik açıdan da çekici kılmaktadır.