Sinop, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en mutlu şehri olarak belirlenmiştir. Küçük bir liman şehri olan şehir, Türkiye’nin en kuzey bölgesi olan İnce Burun burada bulunur. Türkiye’nin tek doğal limanı buradadır. Toplam 9 ilçenin birleşmesi ile Sinop kurulmuştur. Kişi sayısının en fazla ilçesi merkez ilçesi, en az olan ise Saraydüzü’dür.

Tarihi Önemi

Sinop, Karadeniz Bölgesi’nin orta bölgelerinde yer alır. Şehirde, İnce Burun’a doğru yerleşim kurulmuştur. Şehir pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. İlk yerleşimin Tunç Çağı ile başladığı bilinmektedir. M.Ö 7. yüzyılda Helen Kolonisi olarak kurulduğu ve uzun yıllar boyunca Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı Devleti uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Şehrin en eski adı Sinope’dir.

Doğal Güzellikleri

Tarihi ve doğal güzellikleri ile büyüleyici bir şehir olan Sinop’ta Hamsilos Koyu, Akgöl Yaylası, Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sarıkum Gölü, Akliman, İnaltı Mağarası, Buzluk Mağarası, Babaçay Kanyonu, Hasandere Şelalesi ve Deli Kızın Şelalesi bulunmaktadır.

Tarım ve sanayi potansiyeli

Sinop, tarım alanı az olmasına rağmen ekonomisinin çoğunu tarımdan karşılamaktadır. Ceviz, kivi, bodur ve yarı bodur olarak kiraz, elma ve armut fazla miktarda yetişmektedir. Sinop’un başka bir geçim kaynağı ise hayvancılıktır. Şehrin kıyı kesimlerinde yaşayanlar ise geçim kaynağı olarak balık ticareti yapmaktadır. Sinop limanının küçük ve yetersiz olması sebebiyle sanayi gelişememiştir.

Ekonomik önemi

Sinop doğal güzellikleri ve yeşil alanlarının bolluğu ile pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Limanı sayesinde ticaret yapabilmektedir fakat genelde ağırladığı turistler ile geçimini sağlamaktadır

Sinop, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile önemli liman şehirlerinden biridir.