Panel programı çerçevesinde ilk olarak açılış konuşmaları yapıldı. Ardından KalDer tarafından düzenlenen Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri çerçevesinde büyük ödüle layık görülen Borçelik firmasından Serkan Ürkmez, ödül sürecinde elde ettikleri birikim ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu da Tepebaşı Belediyesi'nin iyi sürdürülebilirlik uygulamaları ve yerel yönetimlerin sürdürülebilirliğe nasıl yaklaşmaları gerekliliği konusunda katılımcılara bilgi verdi. Gerçekleştirilen son oturumda ise Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri çerçevesinde bir diğer büyük ödüle layık görülen Akçansa Firması Sürdürülebilirlik Müdürü Erhan çalışkan ve Büyükçekmece Fabrika Müdürü Erhan Arslan gerçekleştirdikleri iyi uygulamaları anlattı.
"Geleceğimizi düşünerek hareket etmek zorundayız"
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Ataç, “İçinde bulunduğumuz bu binayı sanatın sürdürülebilirliğini sağlamak için yaptık. Konuk sanatçılarımız ile kent halkımız burada buluşacak. Kentimizin geleceğini şekillendirmek ve sürdürülebilirlik konusunda yeni uygulamaları konuşmak için burada toplandık. Bizler geleceğimizi düşünerek hareket etmek zorundayız. Aksi halde gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmamız mümkün olmayacaktır. Belediyemiz uzun süredir sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çeşitli projeler üretmektedir. Bu çerçevede sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji, atık yönetimi gibi alanlardaki çalışmalar önceliğimiz arasında yer alıyor. Tepebaşı Belediyesi'nde yaklaşık 2 bin 500 dönüm suladığımız yeşil alan var. Kişi başı 12,15 metrekare yeşil alan düşüyor. Türkiye genelinde bu rakam 6-7 civarında. Enerji verimliliği çalışmalarımızla da kamu binalarında temiz enerji üretimini sağlıyor ve karbon ayak izini azaltıyoruz. 2009'da göreve tekrar seçildiğimizde, yeni hizmet binamızı ısıtmak ve soğutmak zor oluyordu. 400 adet güneş paneli hibesi aldık. 100 bin lira da eş finans yaptık, o 400 paneli belediyenin çatısına yerleştirdik. Bitince TEDAŞ dedi ki, bunu bizim çift yönlü sayaca bağlayalım. Biz de zaten bunu istiyorduk, bağladık. Hafta içi elektrik alıyoruz, hafta sonu elektrik satıyoruz. Yüzde 20 tasarruf ediyoruz. Zaten ilk 3 yılda parasını çıkardı. Kentimizdeki sosyal projelerimizde dezavantajlı grupların yaşam şartlarını iyileştirmek ve ekonomik fırsatlar verebilmek için çalışıyoruz. Eğitim, sağlık gibi alanlarında yaptığımız yatırımlarla daha adil ve kapsayıcı bir toplum oluşturmayı amaçlıyoruz. Bugün yapılan bu etkinlikle de sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığın artacağına inanıyorum. Hep birlikte kentimizi ve dünyamızı daha yaşanabilir bir hale getirebiliriz” diye konuştu.
“Ne kadar önemli olduğunu iyi anlamalıyız”
KalDer Şube Başkanı Burak Erdinç ise, “Bizler bu gün çevresel problemler, sosyal olumsuzluklar ve ekonomik krizlerle mücadele ederken, gelecekte dünyamızın nasıl olacağını hiç düşünüyor muyuz? Gerek üretirken gerekse tüketirken günümüz şartlarını düşünmenin yanında, dünyamızı yaşanabilir bir şekilde gelecek nesillere bırakmayı asla ihmal etmemeliyiz. Sürdürülebilirlik kavramını ve bunun için yapılanların ne kadar önemli olduğunu iyi anlamalıyız. KalDer olarak bizler geçtiğimiz yıl başlattığımız sürdürülebilirlik ödülüyle beraber, kuruluşlara, toplumlara hatta bireylere kadar eğitimlerle çalışmalarımızı desteklemekteyiz. Aramızda ödül alan kuruluşlarımızın temsilcileri var, onlar bize bilgi ve deneyimlerini aktararak değişik bir bakış açısı kazandıracaklardır. Ayrıca yerelde Tepebaşı Belediyesi'nin yerelde yapmış olduğu örnek uygulamaları bizimle paylaşmaları bizlere farklı bir bakış açısı katacaktır” ifadelerini kullandı.
Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı'nda gerçekleşen panele Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç'ın yanı sıra KalDer Şube Başkanı Burak Erdinç ve çok sayıda Eskişehirli katıldı.