Yatırım yapmanın en güvenilir yollarından birini sunan altın, her dönem olduğu gibi günümüzde de rağbet görmeye devam ediyor. Altın piyasasını belirleyen çeşitli faktörler nedeniyle, altın fiyatlarında senin de bildiğin üzere fark yaratacak dalgalanmalar meydana geliyor. Güvenli liman olarak görülen altının fiyatlarındaki bu belirleyici faktörler de haliyle yatırımcılar için merak konusu oluyor. Şimdi gel, bahsettiğimiz faktörlere ve etkilerine daha yakından bakalım!

1. Altın Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Gram Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır

Finansal yönden önemli bir değer saklama aracı olarak kullanılan altının fiyatları çeşitli unsurlara ve global ölçeklere bağlı olarak her 24 saatte bir yeniden hesaplanıyor. Her ülkenin borsasının farklı zaman dilimlerinde işleme açılması ve kapanması nedeniyle dünya genelindeki ekonomik gelişmeler altın fiyatının hareket halinde olmasına neden oluyor. Yatırım yapmadan önce piyasadaki bu gelişmeleri ve koşulları dikkate almak avantaj sağlıyor. Öyleyse hadi, vakit kaybetmeden altın fiyatlarını belirleyen diğer faktörlere geçelim!

2. Altın Fiyatlarını Neler Etkiler?

Altın Fiyatı Nasıl Belirlenir 1

Global düzeyde altın fiyatlarını etkileyen en önemli unsurlar şöyle sıralanıyor:

●     Ekonomik koşullar: ABD gibi ekonomisi gelişmiş ülkelerdeki ekonomik olaylar ve ilgili kurumların politikaları altın fiyatlarında belirleyici rol oynuyor. Enflasyon, resesyonlar, ekonomik belirsizlikler ve krizlerde yatırımcılar güvenli liman olarak altına yöneldiği için fiyatlarda artış görülüyor.

●     Arz ve talep: Talep arttığında ve arz azaldığında altın fiyatları yükselirken tam tersi gerçekleştiğinde altın fiyatları düşüş gösteriyor. Altının sınırlı bir arza sahip olması bu ekonomik prensibi etkileyen bir faktör oluyor.

●     Döviz kurları: Özellikle ABD doları cinsinden belirlenen ons fiyatı, dolar kurundaki değişikliklere bağlı olarak artış ve azalış gösteriyor.

●     Jeopolik unsurlar: Ülkelerdeki siyasi çalkantılar, sosyal krizler, savaşlar ve pandemi gibi jeopolitik belirsizlikler altın fiyatlarında dalgalanmaları meydana getiriyor.

●     Merkez bankaları: Merkez bankalarının altın rezervlerindeki değişiklikler, faiz politikaları altın fiyatlarında belirleyici bir unsur oluyor.

●     Altın piyasası: Merkez bankalarının yanı sıra mücevher firmalarının, kuyumcuların ve elektronik/teknolojik şirketlerin fiziksel arzı da altın fiyatlarındaki dalgalanmalarda etki gösteriyor.

3. Döviz Kurları Altın Fiyatını Nasıl Etkiler?

Döviz Kurları Altın Fiyatını Nasıl Etkiler

Döviz kurlarındaki çeşitli metriklere bağlı olan dalgalanmalar altın fiyatlarında da artış ve azalışa neden oluyor. Özellikle dolar ve altın ilişkisi yatırımcılar tarafından fazlasıyla merak ediliyor. Nitekim altın, uluslararası piyasalarda dolar cinsinden işlem görüyor. Doların değeri yükseldiğinde altın diğer para birimlerine göre daha pahalı hale geliyor. Böylelikle doların sabit olduğu dönemlerde altına olan talep azalıyor ve altın fiyatlarında düşüş gözlemleniyor. Yerel etkisine bakıldığında dolar/TL kuru yükseldiğinde altın fiyatlarında yükseliş, düştüğünde ise altın fiyatlarında düşüş meydana geliyor.

4. Gram Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

Gram Altın Fiyatı Nasıl Hesaplanır-1Altın fiyatları dünya genelinde Londra Altın Borsası tarafından belirlenen ons fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Uluslararası piyasalarda 1 ons altın, 31,10 gram altına tekabül ediyor. 1 ons altın fiyatı 31,10’a bölündüğünde dolar cinsinden gram altın fiyatını veriyor. Ortaya çıkan sayıyı dolar/TL kuru ile çarparak Türk lirası cinsinden 1 gram altının fiyatına ulaşılıyor.

5. Altın Fiyatlarıyla İlgili Önemli Bilgiler

Altın Fiyatlarıyla İlgili Önemli Bilgiler

●     Bir ülkenin merkez bankası altın rezervlerini arttığında talep artışına bağlı olarak fiyatlarda yükselme görülüyor.

●     Global olarak belirlenen altın fiyatları üzerinde en fazla etkisi olan ülkenin ABD olduğu biliniyor.

●     Altın doğrudan faiz getirisi olmayan bir yatırım aracı olduğundan düşük faiz oranları yatırımcıları altına yatırım yapmaya teşvik ediyor. Bununla birlikte altın fiyatlarında yükseliş görülebiliyor.

●     Altın her dönem değerini koruması nedeniyle hem birikimciler hem yatırımcılar tarafından en fazla rağbet gören emtia olmaya devam ediyor.

Altın yatırımını yapmadan önce Midas uygulamasını telefonuna indirerek en güncel altın haberleri ile piyasadaki dalgalanmaları takip edebilir, yatırımların için en doğru kararı güvenle verebilirsin. Midas, dilediğin her an tek tıkla yanında!