Temsilcimiz Anadolu Üniversitesi SK tarihindeki ilk profesyonel lig ve TFF 3. Lig sezonuna muazzam bir başlangıç yaparak taraftarlarını sevindirmişti. Bir deplasman bir de iç saha maçında 1-0’lık sonuçlar ile 6 puanı almayı başaran Anadolu Üniversitesi SK bu sonuçlarla lige iyi girdiğini herkese kanıtlamıştı. Bu maçlarla ilgili geçtiğimiz haftalarda “Anadolu’dan Notlar” başlığı altında detaylı yorumlarda bulundum. Bu hafta geçmişe çok girmek ve siz değerli okuyucuları yormak istemiyorum. Direkt olarak TFF 3. Lig 2. Grup’ta 3. Hafta mücadelesi olan Amasyaspor FK - Anadolu Üniversitesi SK maçına geçiyorum.
Anadolu Üniversitesi kafilesi 21Eylül gecesi Amasya’ya doğru hareket etti. Kafilede kadroda bu hafta için düşünülmeyen isimler dışında geçtiğimiz haftalarda ilk 11’de sürekli yer alan tecrübeli futbolcu Umut Akpınar yer almadı. Umut Akpınar’ın arka adalesinden yaşadığı sakatlık nedeniyle yer almadığı kafilede Sapanca maçı sonrasında sakatlandığı açıklanan tecrübeli file bekçisi Şener Özcan da yine sakatlığı nedeniyle yer almadı. Transferin son günü takıma dahil edilen yıldız isim Nuri Fatih Aydın ve Ankaragücü’nden gelen orta alan oyuncusu Ulaş Yılmaz da henüz hazır olmadıkları için Amasyaspor maçı kadrosuna alınmadı. Eskişehir’de kalan ve sakat olmayan futbolcular ise çalışmalarına hafta sonu boyunca devam etti. Kaburga sakatlığı yaşayan ve ilk 2 haftayı kaçıran tecrübeli golcü Onur Garip’in ise oynayıp oynamayacağı ise maç saatinde belli oldu. Onur ilk 11’de sahaya çıktı.
Anadolu Üniversitesi SK Amasyaspor FK karşısına; Bayram Kılıç, Rıdvan Coşkun, Abdullah Şahin, Enes Bağdemir, Ali Fırat Horasan, Halil İbrahim Yazğılı, Emirhan Subaş, Yasin Yener, Nizamettin Akgül, İbrahim Zeytin ve Onur Garip 11’i ile çıktı. Sertaç Hoca galip gelinen Eynesil Belediye maçına göre kadroda 2 değişikliğe gitti. Sakat olan Umut’un yerine Eynesil’e gol atıp galibiyeti getiren İbrahim Zeytin’i 11’e çeken Sertaç Gezer, genç santrafor Okan Sarı’nın yerine ise deneyimli golcü Onur Garip’e forma şansı verdi. Hocanın zaruri değişiklikler dışında 11’i bozmaması 2 maçtır kazanan bir takım olan Anadolu Üniversitesi SK için doğru bir hamleydi. Sağlıklı bir Onur Garip’e bu takımın çok ihtiyacı olduğunu geçen hafta yazmıştım. Bu hafta beklediğim gibi Onur sahadaydı ancak; Onur Garip bana göre bu maça pek hazır görünmedi. 90 dakika boyunca sahada kalan Onur, ekibimizin yakaladığı net gol pozisyonları içinde olan isim olsa da maçta genel olarak etkili olamadı. Onur’un ağır kalması, rakibe karşı gerekli hücum preste aktif rol alamaması Anadolu Üniversitesi’ni özellikle takım savunması açısından oldukça zorladı.
Anadolu Üniversitesi’nin Amasyaspor FK karşısında mağlup olmasının bence ana nedenlerinin başında gelen takım savunması konusunu detaylandırırsak Onur dışında ileri uca yakın iki kanat oyuncusu İbrahim Zeytin ve Nizamettin Akgül’ün de geriye dönmekte zorlandığını gördük. Bu da takımın iki beki Ali Fırat ve Abdullah’ı oldukça zorladı. Amasyaspor’un özellikle ikinci yarıda sağ ve sol kanattan inanılmaz bindirmeler yaptığını ve pozisyonlar başlattığını söylemek mümkün. İlk yarıda da kanat organizasyonlarından faydalanan Amasya temsilcisi göbekten de etkili olmuştu. Göbekten savunma üzerine gelen hücumların etkili olmasında ve Amasya’nın maçın ilk 10-15 dakikasında çok etkili olmasında 2. bölge ile 3. bölge arasında büyük boşluk olmasının payı büyük. Anadolu Üniversitesi SK orta sahasını çabuk geçen Amasyaspor FK sürekli olarak defans bloğu üzerine bindirmeler yaptı ve pozisyonlar üretti. Bu sorun belirli periyotlar halinde maç sonuna kadar devam etti. Bu arada aynı sorunu Amasyaspor da özellikle ilk yarıda fazlasıyla yaşadı. Anadolu Üniversitesi SK kontralar ve bazen hızlı hücumlar ile birkaç etkili gol pozisyonu yakaladı. Bunlardan biri gol olsa maçın seyri elbet değişebilirdi. Ama Amasyaspor FK da çok fazla pozisyona girdi. Son bölgede Amasya takımı yetenek olarak zayıf olmasa Anadolu Üniversitesi SK kalesinde birden fazla gol ya da erken bir gol görebilirdi.
83. dakikaya kadar Amasyaspor’a direnen Anadolu Üniversitesi bu dakikada ise golü kalesinde görmeye engel olamadı. Amasyaspor FK takımında oyuna 82. dakikada dahil olan Kubilay Serbest 83. dakikada takımının tek golünü attı. Bu golde diri olan Amasyaspor orta sahasının ve hücum hattının eforu dikkat çekti. Sürekli üzerine hücum edilen Anadolu Üniversitesi savunma bloğu golde hata yapmaktan kurtulamadı. Çünkü savunmadaki 6-7 kişinin enerjisi doğal olarak bir hayli azalmıştı.
Sertaç Gezer orta sahaya 71’de M. Emin Bakan’ı alarak o bölgeye müdahale etmek istese de M.Emin orta sahayı toparlayamadı. 67’de oyuna giren Yiğit Kotan ise İbrahim Zeytin’in yerine kanada geçti. Sonradan oyuna girdiği için daha diri olan Yiğit hem hücum hem savunma adına bir şeyler yapmaya çalışsa da çabaları mağlubiyetin önüne geçemedi. İkinci yarının başında yapılan Enes Bağdemir, Cankut Atasoy değişikliğinin ise sebebini maalesef bilemiyorum. Maçı Amasya’nın bir Facebook sayfasındaki canlı yayından takip ettiğim için o kısmı göremedik. Amasya golü geldikten sonra Sertaç Gezer acil eylem planı dahilinde Okan Sarı ve Okan Şentürk’ü sahaya attı ancak iki futbolcu kalan kısa sürede skoru değiştirecek bir etki yapamadı. Maç sonunda Anadolu Üniversitesi SK’nın beraberliğe yaklaştığı net pozisyonda ise Yiğit Kotan ve Onur Garip’in çabaları vardı. Fakat Onur’un çok sert şutu kalecinin üstüne gitti. Böyle olunca maçı ev sahibi ekip 1-0 kazandı.
Anadolu Üniversitesi bu sezon ilk mağlubiyetini almış oldu. Geçtiğimiz sezonda da sadece bir resmi maç Anadolu Üniversitesi SK uzun süre sonra mağlubiyet ile tanıştı. Deplasmanda alınan 1-0’lık mağlubiyet herhangi bir olumsuzluğu işaret etmiyor. Takıma yapabileceğim eleştiri ise 2 maçta 1 puan alan, özgüvensiz olan ve aslında maç boyunca topu ayağında tutmasına rağmen beceri puanı düşük bir takım olan Amasyaspor’u ellerinden kaçırmaları üzerine olur. Anadolu Üniversitesi SK sahada çok daha diri, koşan ve ısıran bir takım olsaydı bu maçta puan ve puanlar almak hayal değildi. Öyle ki temsilcimizi ilk iki maçta bu kimlikte izledik.
Özellikle Sertaç Gezer’in 2 ile 3 bölge arasındaki kopukluğa ve Amasyaspor’un özellikle maçın ilk 15 dakikası ile 60. dakikasından sonra yüksek tempo yapmasına bu kadar müsaade etmesi de beni şaşırttı. Elbette Sertaç Hoca kendi takımını ve futbolu daha iyi tanıyor ancak; ben ikinci yarı başlarken orta sahada net bir değişiklik bekledim. Hatta 60 civarında da bir değişiklik daha gelebilirdi. Göbekte zorlandık, üstüne kanatlarda çok yenildik. Onur’un da etkisiz olduğunu düşünürsek İbrahim Zeytin santrafora kaydırılıp orta saha göbeğine ve kanada savunmaya destek verebilecek isimler oyuna girebilirdi. Bu konuda biraz hamleler gecikti gibi görünüyor. Henüz hazır olmayan Nuri Fatih Aydın’a da bu takımın ne denli fazla ihtiyacı olduğu bu maç ile birlikte ortaya çıkmış oldu. Son gün yapılan transfer tam anlamıyla nokta atışı görünüyor.
Anadolu Üniversitesi SK genel olarak Amasya karşısında etkili olamadı. Fakat yeni bir takım olan Anadolu Üniversitesi SK böyle engellere her takım gibi takılacaktır. Önemli olan sezon boyu mücadele vermek ve doğru oyunu oynamaya çalışmak. Zaman içinde mağlubiyetler ve galibiyetler hep olacak. Bu maçı bir tecrübe olarak görüp yola devam etmek lazım.
Anadolu Üniversitesi SK Amasya dönüşünde ise hiç ara vermeden Çarşamba günü oynayacağı Ziraat Türkiye Kupası maçı için çalışmalarına başladı. Anadolu Üniversitesi kupada Eskişehirspor’un grubunda en zorlu rakibi gibi görünen BAL ekibi Sincan Belediyespor ile kozlarını paylaşacak.
Herkese saygılar, sevgiler sunuyor ve iyi haftalar diliyorum...