Tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan Bartın, eşsiz doğa manzaralarının yanında camii gibi yapısal özellikleriyle de adından söz ettirmektedir. Bartın’ın en büyük camisi denildiğinde tarihi ve kültürü bir arada barındıran mimari yapılar detaylarıyla sizlerledir!

Kültürel Güzelliğiyle Bartın’ın En Büyük Camisi Hangileridir?

Camiler bir yerin ibadethanelerini ifade etmenin dışında Osmanlı döneminde minber sayısına göre güç göstergesi olarak da kabul edilmekteydi. Şehzadelerin eğitim ve sancak yerlerinden biri olan Bartın da bu noktada mimari çeşitliliği içerisinde barındıran bir konumdadır.

Bartinin En Buyuk Camisi

En büyük Bartın camileri de bu doğrultuda şu yapıları içermektedir:

1 – Bartın’ın En Büyük Camisi: Yalı Camii

150 m2 taban alanı ve 3 katlı yapısıyla Yalı Camii, Bartın’ın en büyük camii listesinde ilk sırada yer almaktadır. 410 m2 alana sahip olan Yapı Camii, Bartın’a değer ve mimari güzellik katmaktadır.

2 – Amasra Fatih Camii

9. yüzyılda Amasra Kalesi içine yapılmış olan eski Bizans kalesidir. Her ne kadar Bizans’a ait olsa da 1460 yılında Amasra fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. O dönemin tüm yapı özelliğini taşıyan Fatih Camii, en büyük Bartın’ın camileri listesinde yer almaktadır.

3 – Şadırvan Camisi

1903-1905 yılları arasında halktan toplanmış paralarla yaptırıldığı rivayet edilmektedir. Minaresinin ise şerefedeki kitabeden 1913 yılında yaptırıldığı anlaşılıyor. Dikdörtgen planlı camii, kırk pencereyle aydınlatılan ferah bir yapıdır.

4 – İbrahimpaşa Camii

Bartın çarşıda yer alan bu camii Bosna Valisi İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapım yılı bilinmese de 150 yıllık geçmişe ev sahipliği yapan önemli bir camiidir. 32 pencereli bu camii ferah ve geniş bir camiidir.

Bartın’da Yer Alan Kiliseler

Birçok dine ev sahipliği yapmış olan Bartın’da camii dışında kiliseler de yer almaktadır. Kültürel açıdan önemli kabul edilen kiliseler ise şunlardır:

  • Amasra Şapel
  • Aya Nikolas Kilisesi
  • Küçüktepe Martyriumu