Biber gazı kolluk kuvvetleri tarafından kullanılan bir araçtır. Ancak özellikle kadınlar tarafından güvenli olmayan durumlarda kullanılması için tercih edilmektedir. Türkiye’de tamamen tartışmalı olan bu konu hakkında kafaların karışık olduğunu söylemek mümkün.

Güvenli hissedilmeyen durumlarda, gündüz ya da gece fark etmeksizin, kadınlar tarafından biber gazı kullanılmaktadır. Kişinin kendini savunabilmesi amacıyla biber gazına yöneldiği görülüyor.

Peki biber gazı kullanmak yasak mı? Kadınlar kendini korumak için biber gazı alabilir mi?

Biber Gazı Kullanmak Yasak mı Yasal mı?

Sivil kişiler tarafından biber gazı kullanmak kesinlikle yasaktır. E-ticaret sitelerinde satışının da aslında yasak olduğu bilinmektedir. Fakat bazı siteler üzerinden satışına devam edildiği görülüyor. Yine de toplumda sivil bir bireyin kullanımı görülürse kolluk kuvvetleri tarafından işlem başlatılabilmektedir.

Biber Gazının Yasak Olma Sebepleri Neler?

Biber Gazi Kullanmak Yasak Mi Yasal Mi Biber Gazi Satisi Yasal Mi (1)

Toplum arasında biber gazının kullanılmasının yasaklanması için bazı gerekçeler bulunmaktadır. İşte, biber gazının yasak olma nedenleri:

  • Sağlık Riskleri: Biber gazı kullanıldığı kişi üzerinde solunum yollarında tahriş, gözde yanma ve diğer alanlarda sorunlara yol açacaktır. Yanlış ve kontrolsüz kullanımı problem yaratacağından yasaklıdır.
  • Yasal Kurallar: Türkiye’de bazı kural ve kanunlar ile toplum düzeni sağlanmaya çalışılır. Biber gazı bu yüzden sadece güvenlik güçleri tarafından kullanılacak şekilde yasal güvence altına alınmıştır.
  • Kamu Düzeni: Siviller tarafından temin edilen ve kullanılan biber gazı kullanılacağı durumlarda şiddetli sorunlar yaratabilir. Kamu düzenini bozacak protestolarda ya da toplu eylemlerde düzeni oluşturmak için yasaklanmıştır.

AVM’ye Biber Gazı ile Girilebilir mi?

Temin edilmesi ve kullanılması yasak olduğundan alışveriş merkezlerine biber gazı ile girilemez. AVMlerde toplumu korumak ve güveni sağlamak için girişte kontroller yapılır. Bıçak, silah gibi yaralayıcı malzemelerin alışveriş merkezine alınmadığı gibi biber gazı da hiçbir şekilde bu alana alınamaz.