Coğrafi işaretler, bir bölgenin coğrafi kaynaklarından, ikliminden veya geleneksel üretim yöntemleri kapsamında özel niteliklere sahip ürünleri belirleyen sembollerdir.
Coğrafi İşaret Nedir?
Coğrafi işaretler, ürünlerin kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş özellikleri belirten işaretlerdir. Bu işaretler, Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 34. maddesi uyarınca menşe adı veya mahreç işareti olarak tescil edilir.
Menşe Adı
Menşe adı, bir ürünün tüm niteliklerinin belirli bir coğrafi bölgeden kaynaklandığı durumu ifade etmektedir. Üretim, işleme ve diğer aşamalar, belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmelidir. Bu sayede, menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin, kaynaklandıkları yöre ile güçlü bir bağı bulunmaktadır.
Mahreç İşareti
Mahreç işareti ise belirli bir coğrafi bölge ile özdeşleşmiş ürünlerin belirli aşamalarının o bölgede gerçekleşmesini ifade etmektedir. Bir ürün, hammaddesi veya üretim sürecinin yöresel özellikler taşıdığı durumlarda, diğer aşamalar da aynı coğrafi alanda gerçekleştirilebilmektedir.
Bilecik’in Coğrafi İşaretli Ürünleri Nelerdir?
Bilecik’in 7 adet coğrafi işareti bulunmaktadır. Bunlar menşe adı ve mahreç işareti olarak ayrılmaktadır.
Bilecik’in Menşe Adlı Coğrafi İşaretli Ürünleri
Çukurören Biberi Bilecik’in menşe adlı ürünüdür.
Bilecik’in Mahreç İşaretli Coğrafi İşaretli Ürünleri
Bilecik Pazaryeri Helvası, Bilecik Şerbetçiotu, Bozüyük Mercimekli Mantısı, Osmaneli Ayva Lokumu, Osmaneli Karpuzu, Osmaneli Lefke Taşı Bilecik’in mahreç işaretli ürünleridir.