Bilecik Haber

Bilecik'in En Büyük Camisi Hangisi? Tarihi ve Tasarımıyla Bilecik'in En Büyük Camii

Bilecik tarihi dokusu ve gezilecek yerleri ile dikkat çekiyor. Peki Bilecik'in en büyük camisi hangisi? İşte, cami hakkında detaylar.

Abone Ol

Bilecik’in en büyük camisi denildiğinde akıllara Osmanlı döneminde yaptırılmış benzersiz yapılar gelmektedir. Padişahların uğrak yerlerinden biri olan Bilecik bu dönem eserlerine ve yeni yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Bu denli tarihi öneme sahip Bilecik söz konusu olduğunda en büyük Bilecik camileri de ilgi çekmektedir. Tarihi ve tasarım özellikleriyle Bilecik’in en büyük camileri!

Bilecik’in En Büyük Camisi ve Kültürel Özellikleri!

Bilecik, Osmanlı döneminde önemli bir il olarak kabul ediliyordu. Osmanlı toprağında yer alan illerde cami gibi yapılar ibadet amacı dışında kültür korumasının da temsilcisi olarak kabul edilmekteydi.

İnanç mimarisine önem veren Osmanlı yönetiminde camilerin büyüklüğü ve yapısı dönemin şartlarını en iyi yansıtan ögelerden biri olmaktaydı. Bu doğrultuda Bilecik’in en büyük camisi ve kültürel özellikleri şu şekildedir:

1 – Köprülü Mehmet Paşa Camii

Köprülü Mehmet Paşa Camisi, Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen tasarlanan bu camii, 17.30X18.60 ölçülüdür. Bilecik Vezirhan’da yer alan bu caminin Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olduğu rivayet edilse de kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

2 – Kasım Paşa Camii

Klasik Osmanlı camilerinin en net örneklerinden biri olan Kasım Paşa Camii, Bilecik’in en büyük camisi listesinde yer almaktadır. Mimar Sinan’ın çıraklık eserleri arasında yerini alan bu camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat seferine giden komutanlarından biri olan Kasım Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Duvarlarında kesme taşların kullanıldığı bu caminin giriş kapısı ve mihrap yanındaki pencerelerde ahşap kanatlar yapıyı ilginç kılmaktadır. Çini tasarımlarının da yer aldığı bu camii Osmanlı dönemi yapılarındandır.

3 – Çelebi Mehmet Camii

Sultan I. Mehmet Çelebi tarafından 1414- 1420 yılları arasında yaptırılmış bir camidir. Osmanlı mimarisinin kubbeli yapılar türündeki ilk örneklerinden biri de Çelebi Mehmet Camii olmaktadır. 12 kubbesi olan bu camii Sultan II. Abdülhamit tarafından onarılmıştır. Onarım esnasında ise genişletilmiştir.

4 – Bilecik’in En Büyük Camisi: Kayı Boyu Camii

Bilecik ilinin Hürriyet Mahallesi’nde inşa edilen ve yapımı yaklaşık 10 yıl sürmüş olan Kayı Boyu Camii, Bilecik’in en büyük camisi olmaktadır. 2 bin 500 kişilik kapasiteye sahip olan ve 4 minareli bu cami Bilecik’in en büyük camileri listesinde yerini almaktadır.

5 – Hamidiye Camii

Bilecik Söğüt ilçesinde yerini alan Hamidiye Camii, halk arasında Çifte Minareli Camii olarak da bilinmektedir. Son Osmanlı döneminin neo-klasik mimarisine önemli bir örnek olan Hamidiye Camii II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır.