Bilecik Haber

Bilecik’in Eski Adı Belli Oldu! Peki Bilecik Eskiden Hangi Şehirdi?

Osmanlı’nın kuruluş başkenti Bilecik’in eski adı tarihi kaynaklarda ortaya çıktı! Bilecikliler bile bu habere şaşıracak…

Abone Ol

Bilecik’in eski adı tahmin edeceğiniz üzere bu değildi. Çünkü şehir yıllar boyunca farklı medeniyetlere, devletlere ve hatta imparatorluklara şahit olmuştur. Hal böyle olunca Bilecik hakkında bahsedilenler de oldukça farklıdır.

Belki de Bileciklilerin bile bilmediği Bilecik’in eski adı tarihi kitaplardan ortaya çıktı! İşte dikkat çeken o bilgiler ve detaylar…

Bilecik’in Eski Adı Nedir? Bilecik’in Bilinen Eski İsmi Ne?

Tarihte her millet kendi kaynağında farklı isimlendirme ve sınıflandırmalar yapmaktadır. Ancak yapılan araştırmaya göre Bilecik’in en eski isimleri Agrillum ve Agrilion olarak bilinmektedir. Milattan önce 3000 yıllarda ismi buydu.

Yıllar geçtikçe ismi değişen ve başta Söğüt olarak adlandırılan bölge daha sonra Osmanlı devletinde Hüdavendigar bugünkü ismiyle Bursa’ya bağlanmıştır.

Dönemin hükümdarı Osman Gazi tarafından bu bölgede yoğun bir şekilde bıçak ‘bileyleme’ yaptırıldığı için Bilecik isminin buradan geldiği rivayet edilmektedir.

Bilecik Hangi Şehirden Ayrıldı? Bilecik Ne Zaman İl Oldu?

Yıllar içerisinde farklı topraklarla il sınırları belirlenen Bilecik çok uzun bir süre farklı eyaletlere bağlı sancak olarak kullanıldı. Bundan yıllar önce Osmanlı döneminde ilk olarak Sultanönü sancağına bağlı bir kazaydı. Daha sonra büyüdü ve Hüdavendigar (Bursa) eyaletine bağlı bir sancak haline geldi.

Uzun bir süre geçtikten sonra 25 Ağustos 1885 yılında Bursa’dan ayrılarak Bilecik ili olmasına karar verildi. Yani Bilecik ne zaman il oldu sorusu için 1885 yılı gösterilmektedir.