Bölge

Bingöl'ün En Büyük Camisi Hangisi? Tarihi ve Tasarımıyla Bingöl'ün En Büyük Camii

Bingöl gezisi düzenlemek isteyenlerin uğrak noktalarından birisi camiiler oluyor. Peki Bingöl'ün en büyük camiisi hangisi?

Abone Ol

Bingöl’ün en büyük camisi, kültür ve tarihiyle coğrafisini yüceltmektedir. En büyük Bingöl camisi yapısı ve özellikleriyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir.

Şehrin önemli simgelerinden olan camiler bu açıdan oldukça değerli kabul edilmektedir. Geçen zamana meydana okumuş bu yapılar tarihi yansımaların da en büyüğü olmaktadır.

Bingöl’ün En Büyük Camisi ve Tarihi Camiler

Anadolu’nun düşman görmemiş illerinden biri olan Bingöl, tarihi eserlerin tahribata uğramadığı yerlerden de biri olmaktadır. Osmanlı döneminde komşu illere bağlı olarak yönetilen Bingöl, Osmanlı dönemi eserlerini de içermektedir. Bu bilgilere göre Bingöl’ün en büyük camisi ve yapı özellikleri!

1 –Hacılar Camii: Bingöl’ün En Büyük Camisi

2003 yılının mayıs ayında Bingöl’de meydana gelen deprem sonucu ağır hasar gören ve yıkılan Hacılar Camii’nin enkazı aynı yıl içerisinde kaldırılmıştır.

2004’te yapımına yeniden başlanmış ve 8 yıl sonunda Hacılar Camii açılmıştır. Yeni haliyle ise Bingöl’ün en büyük camisi olmuştur. 2 bin 156 metrekare alana yapılan bu camii birçok kişiyi aynı anda ağırlayabilecek kapasitededir.

2 – İsfahan Camii

Bingöl’ün en büyük camileri listesinde yerini alan İsfahan Camii aynı zamanda en eski camilerden biri olmaktadır. Yaklaşık 15,6 x 15,6 m boyutlarında kare şekilli bu caminin orijinali yıkılmıştır. 1918 yılında kapsamlı bir onarımla yeni hali yapılmıştır. Minaresi orijinaldir ve eski camiye ait kitabede H.1293 tarihi yer almaktadır.

3 – Balaban Bey Camii

Kiğı ilçe merkezinde Eski Ermeni Mahallesi denilen yerde bulunmaktadır. İlçenin en eskisi olan Balaban Bey Camii vakfiye kayıtlarında Cami-i Kebir olarak geçer. Kapı üstündeki üç satırlık kitabede yapımının M.1042 olduğu yazmaktadır.

Balaban Bey Caminin Akkoyunlu Fahrettin Kutluk Bey’in oğlu Bayındır Han evladından İbrahim Bey’in oğlu Pir Ali Bey tarafından H.700 tarihinde inşa ettirildiği söylenir.