Beslenme düzeninin böbrek taşlarının oluşumunda büyük bir etkisi olduğunu vurgulayan Erden, risk faktörleri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
Tuz Tüketimi Sınırlanmalı
Böbrek taşına karşı en önemli önlemlerden biri tuz tüketimini azaltmak. Diyetisyen Erden, "Tuz, böbreklerden fazla kalsiyum atılmasına neden olarak taş oluşum riskini artırır. Günlük tuz tüketimi bir çay kaşığını geçmemelidir" dedi. Fast-food, tuzlu kuruyemiş, salamura gıdalar ve sodanın da riski artırdığını belirten Erden, yemeklerde baharat, bitki ve sirke kullanımını önerdi.
Günlük 3 Litre Sıvı Tüketilmeli
Böbrek taşı riskini azaltmak için günlük sıvı tüketiminin en az 3 litre olması gerektiğini belirten Erden, özellikle terleme yoluyla sıvı kaybının arttığı durumlarda su tüketiminin artırılmasını önerdi. "İdrarın rengi su gibi veya açık sarı olmalıdır, koyulaşması sıvı alımının yetersiz olduğunu gösterir" dedi.
Çay, Kola ve Çikolataya Dikkat!
Kalsiyum oksalat taşlarının en yaygın böbrek taşı türü olduğunu belirten Diyetisyen Erden, oksalat içeren çay, kola, çilek, çikolata, ıspanak, fındık ve kakao gibi gıdaların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yüksek protein içeren et ve işlenmiş gıdaların da böbrek taşı riskini artırdığını ekledi.
Limon ve Portakal Tüketimi Faydali
Böbrek taşını önlemede sitrat içeren gıdaların önemine değinen Erden, limon ve portakal gibi meyvelerin idrarın asit dengesini düzenleyerek taş oluşumunu engellediğini belirtti. "Çay ve çorbalara limon eklemek, sık sık limonata içmek taş oluşumunu önleyebilir" dedi. Ancak D ve C vitaminlerinin aşırı tüketiminin de taş oluşum riskini artırabileceğini hatırlattı.