Coğrafi işaretler, bir yerin coğrafi kaynakları, iklimi veya geleneksel üretim tekniklerinden kaynaklanan benzersiz özelliklere sahip ürünleri tanımlayan sembollerdir.
Coğrafi İşaret Nedir?
Ürünlerin kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş özellikleri belirten coğrafi işaretler, Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 34. maddesi uyarınca menşe adı veya mahreç işareti olarak tescil edilmektedir.
Menşe Adı
Bir ürünün tüm niteliklerinin belirli bir coğrafi bölgeden kaynaklandığı durumu ifade eden menşe adı, üretim, işleme ve diğer aşamaların belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesini gerektirmektedir.. Menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretler, kaynaklandıkları yöre ile güçlü bir bağa sahiptir.
Mahreç İşareti
Mahreç işareti, belirli bir coğrafi bölge ile özdeşleşmiş ürünlerin belirli aşamalarının o bölgede gerçekleşmesini ifade etmektedir. Bir ürün, hammaddesi veya üretim sürecinin yöresel özellikler taşıdığı durumlarda, diğer aşamalar da aynı coğrafi alanda gerçekleştirilebilmektedir.
Bursa’nın Coğrafi İşaretli Ürünleri Nelerdir?
Bursa’nın 30 adet coğrafi işareti bulunmaktadır. Bunlar menşe adı ve mahreç işareti olarak ayrılmaktadır.
Bursa’nın Menşe Adlı Coğrafi İşaretli Ürünleri
Bursa Santa Maria Armudu, Bursa Siyah İnciri, Bursa Şeftalisi, Gemlik Atı, Gemlik Zeytini, Gürsu
Deveci Armudu, Hasanağa Enginarı, Karacabey Soğanı, Keleş Kirazı, İnegöl Çıbrıkası, İznik Müşküle Üzümü, İznik Çinisi Bursa’nın menşe adlı ürünleridir.
Bursa’nın Mahreç İşaretli Coğrafi İşaretli Ürünleri
Bursa Bıçağı, Bursa Cantık, Bursa Cevizli Lokumu, Bursa Döner Kebabı, Bursa Kestane Şekeri, Bursa Pideli Köfte, Bursa Süt Helvası, Bursa Tahinli Pide, Bursa Üzüm Şırası, Bursa İpeği, Kemalpaşa Tatlısı, Müşküle İğne Oyası, Orhangazi Gedelek Turşusu, Yenişehir Biberi, İnegöl Cerrah Kuru Fasulye, İnegöl Köfte, İnegöl Sütlü Kadayıfı, İznik Derbent Dokuması Bursa’nın mahreç işaretli ürünleridir.