Bölge

Bursa'nın En Büyük Camisi Hangisi? Tarihi ve Tasarımıyla Bursa'nın En Büyük Camii

Bursa'nın gezilecek yerleri arasında tarihi Bursa camiileri bulunmaktadır. Peki en büyük Bursa camii hangisidir?

Abone Ol

Bursa’nın en büyük camisi, Osmanlı şehzadelerinin sancak illerinden biri olan Bursa için önemli kültür noktasıdır. Osmanlı döneminde şehzadelerin yönetimi öğrenmesi adına uygulanan sancak sisteminin önemli illerinden biri de Bursa’ydı. Şehzade ve padişahlar için önemli olan Bursa’da büyük camiler, külliyeler ve türbeler de kıymetli bir simge olmaktadır.

Bursa’daki Camiler ve Türbeler

Osmanlı padişahları ve şehzadelerin sıkça ziyaret ettiği Bursa en büyük camii ve külliyeler açısından zengindir. Kıymetli kabul edilen birçok hocanın da yer edindiği Bursa’da tarihi camiler önemli bir konumdadır. Bu doğrultuda Bursa’nın en büyük camisi:

1 – Bursa Ulu Cami’nin Özellikleri

Yıldırım Bayezid döneminde 1396 ila 1400 yılları arasında yapılmış bir camidir. Osmanlı camileri içerisinde en çok kubbesi olan anıtsal yapının ilki olma özelliğindedir. Ulu Cami’de on iki büyük paye üstüne oturtulmuş yirmi kubbe yer almaktadır. Yıldırım Bayezid’in 1396 Niğbolu zaferi sonrasında Ulu Cami’nin inşasına başlanmıştır.

Camii inşaatının bitiminden sonra ilk namazı Somuncu Baba kıldırmıştır. Bu cemaat içerisinde Yıldırım Bayezid, Emir Sultan ve Molla Fenari’de yer almıştır. Bursa Ulu Cami’nin ilk imamı da Süleyman Çelebi olmuştur.

Bursa Ulu Camii neden 5. Makam sorusu da burada akıllara gelmektedir. Osmanlı mimarisinde Bursa Ulu Camii, çok kubbeli camii yapısının en büyük örneğidir. Ulu Camii, İslam dininde kutsal mekan olarak kabul edilen 4 mekandan sonra 5. Makam olarak kabul edilmiştir.

2 – Bursa’nın Tarihi Camileri: Yıldırım Camii

Bursa’nın en büyük camisi arasında yer alan tarihi camilerden bir diğeri de Yıldırım Camii olmaktadır. Yıldırım Bayezid tarafından 1390’lı yıllarda yaptırılan bu caminin anıtsal bir görüntüsü bulunmaktadır. Ters T planlı camiler içerisinde en özgünü olan Yıldırım Camii, Bursa tipli kemerlerin ilk kullanılmış olduğu yapıdır.

3 – Emir Sultan Camii

Yıldırım Bayezid’in kızı ve Emir Sultan’ın eşi Fatma Hundu Hatun tarafından 15. Yüzyıl başlarında yaptırıldığı bilinmektedir. Kare planlı bu camii üzerini büyük bir kubbe örter. Camii girişinde geniş ve şadırvanlı bir avlu vardır. Bursa’nın en büyük camisi içerisinde en geniş ve en güzel avluya sahip olan Emir Sultan Camii’dir.