Haber: Buğrahan Doğangil
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 6. dönemi için 2024 yerel seçimlerinde, partisi CHP'den aday adayı olmasıyla ilgili ve gündem ile ilgili Sözcü Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.
Yılmaz Büyükerşen kendisine CHP'den, Büyükşehir Belediyesi için aday adayı olduğunu açıklamıştı. Büyükerşen şayet aday olur ve seçimi kazanırsa kendisinin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 6. dönemi olacak. Yılmaz Büyükerşen'in bu kadar uzun süre koltukta kalması diğer partililer ve bazı CHP'liler tarafından tartışma konusu olmuş durumda. Yılmaz Hoca'nın 86 yaşında olması bu tartışmaların odağına oturtuluyor.
Yılmaz Büyükerşen Sözcü'ye verdiği röportajda genel olarak bu magazinel sorulara yanıt verirken konuşmasının bir kısmında hala yapmayı arzuladığı projelerden ve Belediye Kanunu, İl-ilçe belediye meclisindeki hatalardan bahsetti.
Büyükerşen'in Belediyeler kanunu ve yerel belediye meclisleri ile ilgili söyledikleri dikkat çekici. Yılmaz Hoca bu konular üzerine daha önce de benzer çıkarımlar yapmıştı. Ancak Büyükerşen'in bu çıkarımları maalesef gereken ilgiyi görmemişti.
Büyükerşen; "Belediyeler Kanunu tam bir komedi"
Belediyeler Kanunu’nun hem bir komedi, hem bir dram hem de melodram olduğunu Sözcü'deki röportajında belirten Yılmaz Büyükerşen, “Üçüne de uyuyor. Ama en çok komedidir. Tam bir tiyatro oynanıyor” dedi ve sözlerine “Nedeni anlatayım” diyerek devam etti. Büyükerşen;
"Yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanları seçiliyor. İlçe belediyesinin aldığı kararlar, kendi bütçeleri dahil yürürlüğe girmiyor. Mevcut sisteme göre Türkiye’de büyükşehir belediye meclisinden geçmesi lazım. Ama büyükşehir belediye meclisini millet seçmiyor, bir tek büyükşehir belediye başkanını seçiyor. Hata buradan başlıyor."
"Türkiye ilçe belediye meclis üyeleriyle belediye başkanları kendi belediye binalarına meclis alanında toplandıkları zaman ilçe belediye meclisi oluyor. Çıkıp büyükşehir belediye meclisi binasında meclis salonuna geldiklerinde de büyükşehir belediye meclisi üyeleri oluyor.
Kendi belediyelerinde aldıkları karar büyükşehirden geçmeden yürürlüğe giremeyeceği için alttan aldıkları kararları geçersiz iken büyükşehir belediye binasında yaptıkları toplantıda meclis toplantısında büyükşehir belediye meclisi rolü oynayarak kabul ediyorlar. Politikacılar bunu tartışmıyor, biz söyleyip kendimiz dinliyoruz. Televizyonlarda söyledim gazetelerde yazdım ama değişen bir şey olmadı." diyerek Belediyeler Kanunu ve yerel meclis sistemini bir kez daha eleştirdi.