Çankırı, İç Anadolu Bölgesi şehirlerinden biridir. Bu kentin 12 adet ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Çankırı (il merkezi), Atkaracalar, Bayramören, Çerkeş, Eldivan, Ilgaz, Kızılırmak, Korgun, Kurşunlu, Orta, Şabanözü ve Yapraklı’dır. Çorum’un eski dönemlerdeki adı Gangra’dır. Çorum’un komşu illeri ise, Bolu, Karabük, Kastamonu, Ankara ve Kırıkkale’dir.
Tarihi önemi
Şehirde yapılan arkeolojik çalışmalara göre, Paleolitik Dönem, Kalkolitik Dönem Eski Tunç Çağı, Demir Çağı, Hellenistik Dönem, Roma İmparatorluk Dönemi, Geç Roma- Bizans Dönemi’ne ait araç gereçler ve kalıntılar bulunmuştur.
Doğal güzellikleri
Çankırı’nın doğal güzellikleri arasında Ilgaz Kadın Çayırı Yıldız Tepe, Tuz Mağarası, Çavundur Termal Kaplıcaları, Koca Meşe, Alpsarı Göleti (Korgun), Kaya Mezarları ve Salman Höyük, Sakaeli Kaya Mezarları ve Peri Bacası Oluşumları bulunmaktadır.
Tarım ve sanayi potansiyeli
Çankırı’nın tarıma uygun arazileri kabarık yani engebeli durumdadır. Fakat Kızılırmak Havzası üzerinde düz ve geniş sulanabilir araziler bulunmaktadır. Şehirde geçim kaynağı çoğunlukta tarımdır.
Ekonomik önemi
Çankırı Türkiye'nin en önemli kaya tuzu rezervine sahip durumundadır. Kurtuluş Savaşı zamanında, İstanbul'dan Ankara'ya İnebolu üzerinden yapılan malzeme ve asker naklinde çok önemli bir görevi üstlenmiştir. Şehir, av hayvanları kapsamından zengin çeşitliliğe sahiptir. Bu sebeple avcıların sıklıkla uğradığı noktalardan biridir.
Sonuç olarak, Çankırı, sadece kaya tuzu rezervleriyle değil, aynı zamanda tarihi, doğal güzellikleri, ekonomik değeri ve kültürel çeşitliliğiyle de dikkat çeken bir şehirdir. Bu benzersiz yer, ziyaretçilerine birçok deneyim sunmaktadır.