Siyaset

CHP'nin Eskişehir'de 'C' Planı var mı?

2024 Yerel Seçimleri yaklaşırken Eskişehir'de merkez 3 belediyeyi de elinde bulunduran CHP'nin yerel seçim stratejileri oldukça merak ediliyor.

Abone Ol

Haber: Buğrahan Doğangil

Genel Başkan nezdinde önemli bir değişim yaşayan ana muhalefet partisi CHP, bu değişimin hemen ardından güçlü bir şekilde yerel seçim dönemine girmeye hazırlanıyor. Genel Başkanlığa Özgür Özel'in seçilmesiyle partideki genel başkanlık tartışmaları sona erdi. Cumhuriyet Halk Partisi için şimdi sırada çok şey beklenen yerel seçim maratonu var. Peki, CHP tırnak içerisinde kalesi olarak gördüğü kentlerden biri olan Eskişehir'de nasıl stratejiler ile yerel seçim maratonunu yönetecek?

Cumhuriyet Halk Partisi'nin net bir 'B' hatta 'C' planı var mı?

2024 yerel seçimleri yaklaşırken Cumhuriyet Halk Partisi cephesinde Eskişehir yerelinde nasıl bir yol izleneceği de yavaş yavaş netleşecek gibi görünüyor. Ancak yerel seçim ile ilgili açıklamalar kısmında öne çıkan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve İl Başkanı Av. Talat Yalaz'ın ifadeleri CHP'de temel iki strateji üzerinden bir yol alınacağını işaret ediyor.

CHP Tepebaşı Belediyesi Başkanı Dt. Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt cephesinden ise henüz somuta yönelik bir açıklama gelmiş değil. Bu sebeple Yılmaz Büyükerşen ve Talat Yalaz'ın ortaya koyduğu çizgi şimdilik CHP'nin yol haritası olacak gibi görünüyor.

CHP'nin ilk planının net şekilde İYİ Parti başta olmak üzere diğer muhalif partiler ile bir ittifak içine girmek olacak görüntüsü hakim. Ancak İYİ Parti'nin kendi bağımsız adaylarını çıkarması şimdilik bu durumun oluşmasına engel gibi görünüyor. İlerleyen dönemlerde ise İYİ Parti ile CHP'nin yeni bir ittifak içine girme ihitmali halen mevcut. Bu durum gerçekleşirse Eskişehir yerelinde de CHP'nin eli net şekilde güçlenecek. Cumhuriyet Halk Partisi'nin A planının İYİ Parti ve diğer muhalifler ile ortaklık, aynı zamanda Eskişehir'de partinin köklerinin sağlam olması üzerine kurulacak söylemler olması CHP'ye 2024 yerel seçimlerinde yeterli olacak mı?

CHP'nin tırnak içinde B planı ise özellikle İYİ Parti'yi yüz üstü bırakan ve AKP saflarına katılan, ismi AKP'den Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen Nebi Hatipoğlu'na karşı bir "karşı" mücadele başlatmak denebilir. Eğer AKP adayı Hatipoğlu olursa Cumhuriyet Halk Partisi'nin büyükşehir özelinde Hatipoğlu'nun siyasi defektlerinden yararlanmak isteyeceği net şekilde görünüyor. Merkez ilçelerde ve kırsal ilçerlerde de hem ittifak hareketinin hem de AKP karşıtı hareketin seçimin ana teması olacağı kesin gibi görünüyor.

Peki, İYİ Parti ittifakı olmazsa ve AKP'nin büyükşehir adayı Hatipoğlu olmazsa CHP'nin bir C planı elinde var mı? Yoksa, bu ihtimaller rafa kalktığında mı yeni bir strateji üretilecek? Kazım Kurt ve Ahmet Ataç ilerleyen günlerde nasıl bir söylem içine girecekler? Bu soruların cevabı CHP'nin Eskişehir yerel seçimlerindeki akıbetini belirleyecek denebilir.