DİLKOM Prof. Dr. Seyhun Topbaş Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, On Dokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜKOM) Müdürü Doç. Dr. Özlem Yaşar konuşmacı olarak katıldı.
Akademik Katılım Yoğundu
Seminere, DİLKOM Müdürü Prof. Dr. Özlem Diken, DİLKOM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Eren Balo’nun yanı sıra farklı üniversite ve kurumlardan öğretim üyeleri ile öğrenciler katılım gösterdi. Etkinlikte ses bozuklukları tedavisiyle ilgili teorik bilgiler ve uygulama yöntemleri paylaşıldı.
“Kişiye Uygun Terapi Sistemi Bulunmalı”
Doç. Dr. Özlem Yaşar konuşmasında, ses terapilerinde başarılı sonuçlar alınabilmesi için konuşma sistemlerinin, özellikle de solunum sisteminin anatomisi ve fizyolojisinin çok iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı. Yaşar, “Ses terapisinde sağlıklı bir program oluştururken ortaya koyduğumuz respirasyon (solunum), fonasyon (ses üretimi) ve rezonans başlıklarının herhangi birinde sapma olduğunda tüm denge bozuluyor. Bu nedenle vakaları bu üç başlık altında değerlendirmek gerekiyor,” dedi.
Holistik Yaklaşımın Önemi Vurgulandı
Her sesin belirli bir frekansı olduğunu, bu frekansların ise dilin ağızdaki konumuna göre değiştiğini belirten Yaşar, kişiye özel terapi programlarının önemine dikkat çekti. “Holistik yaklaşım, bireye özgü olarak oluşturulan ses terapilerini ifade eder. Bu da bize her birey için uygun terapi sistemini bulmamız gerektiğini gösterir,” ifadelerini kullandı.
Seminer Hediye Takdimiyle Sona Erdi
Doç. Dr. Özlem Yaşar’ın örnek vaka sunumu ile devam eden seminer, DİLKOM Müdürü Prof. Dr. Özlem Diken’in, Yaşar’a hediye takdim etmesiyle sona erdi. Katılımcılar, seminerin sonunda ses terapilerine dair yeni bilgi ve yaklaşımlarla merkezden ayrıldı.