Ev hanımları! Büyük bir şirketin ilk temellerini bu sayede atıyor olabilirsiniz…

Abone Ol

Saygıdeğer ev hanımı okurlarım, bu haftaki yazımı sizleri bir konuda teferruatıyla aydınlatmak için yazıyorum. Beyler ve çalışan hanımlar, lütfen sizler de çevrenizdeki ev hanımı tanıdıklarınızı haberdar ediniz, bu yazıyı okutunuz.

Dünyanın olduğu gibi ülkemizin de aşamadığı bir olgu ne yazık ki kadınların çalışma hayatında yeterince yer almaması, alamaması. Elbette birçok sosyal ekonomik neden var kökeninde, anlatmak başlı başına bir yazı konusu olur. Kadınların önünde eğitim, fırsat eşitliği ve sermaye yetersizliği gibi sayısız engel var. Bazı devletler bunu aşabilmek, kadınların ticarete ve iş dünyasına ilk adımlarını atabilmesini sağlamak için teşvikler ve muafiyetler gibi pozitif ayrımcılık diyebileceğimiz kararlar alıyorlar. Şimdi güzel haber, ülkemizde de bunun çok başarılı bir örneği var, “Ev Hanımlarına Vergi Muafiyeti”. Konunun detaylarına vakıf oldukça, sağlanan imkânları ve avantajları gördükçe  memnuniyetim daha da arttı. İnternetten araştırma yaptığımda, farklı sitelerde bölük pörçük hatta çelişkili bilgiler ile karşılaştım. İlgili kanun maddelerini etraflıca okuduğumda, konu daha da
aydınlandı.

Yine de naçizane önerim, Gelir İdaresi Başkanlığınca, bu muafiyetin kapsamını şartlarını ve istifade için gerekli adımları sade bir şekilde anlatan güzel bir kitapçık hazırlamaları çok faydalı olur. Böylece hem internetteki çelişkili anlatımlar kafa karıştırmaz hem de ticarete ilgi duyan ev hanımları bilgiye tek bir kaynaktan hızlıca erişirler. Gelelim esas konuya. “Ev Hanımlarına Vergi Muafiyeti” nedir? 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9. maddesi 6. ve 10. fıkralarında düzenlenen, ev hanımlarına evlerde kendi el emekleri ile imal ettikleri “kanunda sayılmış” ürünleri, iş yeri açmadan, belirlenen yerlerde veya internet üzerinden satış yapabilmeleri ve elde ettikleri gelirlerinden vergi muafiyetidir. Vergi Dairesine yapılan müracaat ile gerekli şartları taşıyan ev hanımlarına verilen “Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi” ile istifade etmeye hak kazanılır.

Kapsamı ve Şartları nelerdir?

a.) Satışı yapılabilecek ürünler kanunda sayılmış ve aşağıdaki ürünler ile sınırlandırılmıştır. Havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı

b.) Bu iş için sadece, evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler gibi ev kullanımına yönelik hazırlanmış aletler kullanılabilir.

c.) Sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanılamaz.

d.) Dışarıdan işçi çalıştırılamaz.

e.) İmalat sadece ayrı bir iş yeri açmaksızın oturdukları evlerde (ikametgâhında) yapılabilir.

f.) Ticarî, Ziraî veya Mesleki kazancı olan ve Gelir Vergisine tâbi olanlar Vergi Muafiyetinden yararlanamazlar.

g.) Gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri satış yerlerinde (marketlerde, bakkallarda vb.) ve pazar takibi suretiyle satış yapılan yerlerde (semt pazarları vb.) satış yapılamaz.

h.) Düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen (Belediyenin kadınlar için belirlediği ürün satış noktaları gibi) yerlerde ürünlerin satışında bir engel yoktur.

i.) Yıllık getirinin 320.000 TL (2022 için) üzerinde olması durumunda Vergi Muafiyeti hakkı sona erer ve bir sonraki yılın başından itibaren gerçek usulde vergilendirilir ve tekrar bu muafiyetten faydalanamaz. Yani, bu haktan istifade etme satış üst sınırı yıllık 320.000 TL’dir.

j.) İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satış yapanların “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” alması, bankada bir ticari hesap açması ve tüm internet satışlarının bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekmektedir.

k.) Esnaf muaflığından faydalananların, faaliyetleri ile ilgili olarak satın aldıkları malların ve giderlerin faturalarını muhafaza etmeleri zorunludur. Genel kaideler bunlar. Peki, avantajları neler?

a.) İnternet üzerinden yapılan satışlarda ticari hesabınıza yatan paradan %4 otomatik olarak kesilen vergi dışında hiçbir vergi kesilmez ve kazancınız tüm vergilerden muaftır.

b.) Kesilen bu %4 Vergi için beyanname, havale gibi hiçbir ek prosedür ile uğraşmanıza gerek yok, kazancınız hesaba yattığı anda banka tarafından kesinti otomatik olarak yapılmaktadır.

c.) Normal şartlarda ticari bir işletme için zorunlu olan, defter tutma veya hesapların bir muhasebeci tarafından tutulma zorunluluğu da bulunmuyor. Böylece muhasebeci için ek bir ödeme yapmanıza da gerek kalmıyor.

d.) Fatura kesme mecburiyetiniz yok. Ancak Vergi Usul Kanununun 234. Maddesi gereği Gider Pusulası kesebilirsiniz ve bu fatura yerine geçiyor.

e.) Normal şartlarda sadece ticari işletmeler bankalarda ticari hesap açma yetkisine sahipken, “Esnaf Vergi Muafiyet belgesi” alan ev hanımları da bankalarda ticari hesap açabilme imkânı buluyor. Bu bence verilmiş yerinde ve güzel bir ayrıcalık. Ayrıca eğer internet üzerinden satış yapmayı planlıyorlarsa bir ticari hesap açmaları gerekmekte, zira internet satış platformları sizden ticari hesap numaranızı girmenizi istemekteler.

f.) “Esnaf Vergi Muafiyet belgesi”, İnternet Satış Platformlarının internet satış sitelerinde sanal mağaza açabilmenizi sağlar. Normal şartlarda bu sitelerde bir sanal satış mağazası oluşturabilmeniz için vergiye tabi bir ticari işletme olmanız gerekmekte, ancak ev hanımları da bu sayede bu haktan yasal olarak faydalanabilmekteler.

g.) Ayrıca İnternet Satış Platformlarının kadın girişimcilere özel tanımladıkları kampanyalardan da istifade edebilirsiniz. Böylece, daha az oranda komisyon ödemek, reklam desteği almak gibi size özel desteklerden de faydalanabilirsiniz.

h.) “Esnaf Vergi Muafiyet belgesi” sayesinde kargo şirketleri ile görüşüp ticari işletmelere sağlanan indirimli kargo ücret tarifelerinden yararlanabilirsiniz. Böylece İnternet üzerinden yaptığınız
satışları indirimli tarifeden kargoya verebilirsiniz.

i.) Satışına izin verilen ürün yelpazesi oldukça geniş. Kanunda sayılan çok sayıdaki el sanatları ve yiyecek ürünleri, ev hanımlarına kabiliyetleri ve kapasiteleri oranında birçok seçenek sunuyor.

j.) En büyük avantaj, ürünlerinizi yasal olarak, devletin ilgili birimlerinden aldığınız müsaade ile, gönül rahatlığı ile yapabiliyor olmanız. Siz de artık bir Ticari Şahıs işletmesi olarak ürünlerinizi pazarlayabilir, kazanç elde edebilirsiniz. “Kim bilir, belki de” büyük bir şirketin ilk temellerini bu sayede atıyor olabilirsiniz. İstifade için izlenecek yol İkametiniz hangi ilçede ise, o ilçenin Vergi Dairesine gidip “Esnaf Vergi Muafiyet belgesi” almak istediğinizi söylüyorsunuz. Orada bir form/dilekçe dolduruyorsunuz. Hangi ürünün satışını yapacağınızı bildiriyorsunuz. Görevliler, gerekiyor ise satacağınız ürünün örneklerini görmek isteyebilirler, yanınızda birkaç örnek götürmenizde fayda var.
Daha sonra onay süreci başlıyor ve birkaç gün içinde yapılan kontrollerin ardından, şartları taşıdığınız takdirde Esnaf Vergi Muafiyet belgenizi alıyorsunuz. Bu belge 3 yıl geçerli olmak üzere düzenleniyor ve belge için hiçbir ücret ödenmiyor. Süresi dolduğunda yenilemek suretiyle faaliyetinize devam edebilirsiniz. Esas sürprizi sona sakladım. Yukarıdaki şartlara haiz erkekler de bu imkândan yararlanabiliyorlar.

Hayırlı olsun, bol kazançlar dilerim. Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur.