Yaşam

Gırtlak kanserini yendi, hayata türkülerle tutundu

Eskişehir'de yaşayan 63 yaşındaki Saadettin Küçükçolak, gırtlak kanseri teşhisi konulmasına rağmen hayattan kopmadı. Zorlu bir tedavi sürecinin ardından ses proteziyle konuşma yetisini geri kazanan Küçükçolak, bağlaması ve türküleriyle yeniden hayata bağlandı.

Abone Ol

2014 yılında ses kısıklığı şikayetiyle hastaneye başvuran emekli vatandaş Küçükçolak’a gırtlak kanseri teşhisi konuldu. Bir yıl sonra ameliyat olan Küçükçolak, ameliyatın ardından dört yıl boyunca konuşamadı. Bu süreçte, insanlarla iletişim kurmak için sürekli yanında taşıdığı defter ve kalemi kullandı. Ancak yapılan bir operasyonla kendisine takılan ses protezi sayesinde yeniden konuşmaya başladı.

Hayatına yeni bir yön vermek isteyen Küçükçolak, yaklaşık iki yıl önce bağlama çaldığı bir koroya katılarak müziğe olan sevgisini daha da pekiştirdi. Geçtiğimiz yıl çıktığı ilk konserinde türkü söyleyerek büyük beğeni toplayan Küçükçolak, şimdi de yaklaşan konserler için sıkı bir şekilde hazırlanıyor.

“Ameliyat Sonrası Konuşamadığım Günler Çok Zordu”

Yaşadığı süreci anlatan Saadettin Küçükçolak, şunları söyledi:

"2014 yılında ses kısıklığı şikayetiyle hastaneye gittim. Gırtlak kanseri teşhisi konuldu ve 2015 yılında ameliyat oldum. Ameliyat sonrası 4 yıl hiç konuşamadım. Sürekli cebimde kağıtla dolaşıyordum, derdimi anlatmakta çok zorlandım. Sonrasında ufak bir operasyonla ses protezi takıldı ve o günden beri daha rahat konuşuyorum.”

“Türkü Söylemek Hayata Bağladı”

Müziğin kendisi için bir terapi olduğunu belirten Küçükçolak, korodaki deneyimini şöyle aktardı:

"Yaklaşık 2 yıl önce koroya bağlamacı olarak katıldım. Koro şefim, türküler söylememi istedi ve beni ilk konserime çıkardı. Geçen yıl konser verdim, türkü söyledim ve çok beğenildi. Haftanın 4-5 günü çalışıyoruz. Ocak ayında bir konserimiz var, 14 Aralık’ta da sahnede olacağız. Herkesi bekleriz."

“Sigara İçmeyin, Hayata Daha Çok Sarılın”

Hastalığı boyunca sigaranın zararlarını daha iyi anladığını vurgulayan Küçükçolak, şunları ekledi:

"Günde iki paket sigara içiyordum. Bu hastalığımın temel nedeni buydu. Ameliyattan sonra sigarayı tamamen bıraktım. Keşke daha önce bıraksaydım. Müzik, etkinlikler ve arkadaş ortamı insanı hayata bağlıyor. Ben de çocukluğumdan beri çaldığım bağlama sayesinde hayata tutundum. Bu tür etkinlikler gerçekten çok önemli."

Küçükçolak, yaşadığı bu zorlu süreçten ilham alarak, hem müzikle hem de azmiyle hayata sımsıkı bağlanmayı başardı.