Sektör

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol

Göz kapağı düşüklüğü, tıbbi adıyla pitozis veya blefaropitozis, üst göz kapaklarından birinin veya her ikisinin normalden daha aşağıda olması durumudur. Pitozis doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilmektedir. Peki, göz kapağı düşüklüğünün nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?

Göz Kapağı Düşüklüğünün Nedenleri

Doğuştan Gelen Sebepler: Bazı bebekler, göz kapağı kaslarının tam olarak gelişmemesi nedeniyle düşük göz kapaklarıyla doğarlar.

Yaşlanma: Yaşlandıkça, göz kapağını kaldırmaya yardımcı olan levator adlı kas zayıflayabilir veya geriye kaçabilir. Bu, zamanla göz kapağının düşmesine neden olabilir.

Yaralanma/Travma: Göz veya göz kapağına alınan darbeler, düşüklüğe neden olabilir.

Diğer Tıbbi Durumlar: Nörolojik rahatsızlıklar, diyabet, felç veya tümör gibi durumlar da pitozise yol açabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı, üst göz kapağının normal pozisyonundan daha aşağıda olması durumunu düzeltmek için gerçekleştirilir. Bu işlem, özellikle levator adı verilen göz kapağı kaldırma kasının zayıflamasından kaynaklanan düşüklüklerde tercih edilir. Ameliyat, genellikle lokal anestezi altında yapılır, bu sayede hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmez. İşlem sırasında, cerrah levator kasını kısaltarak veya kasın bağlantı noktalarını ayarlayarak göz kapağını yükseltir. Bu düzeltme sayesinde, göz kapağı ideal pozisyonuna getirilir. Ameliyat sonrasında, minimal bir skar oluşumu beklense de bu skar genellikle göz kapağının doğal kıvrımında gizlenir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatının başarı oranı oldukça yüksektir ve hastaların çoğu, işlemden kısa süre sonra günlük yaşantılarına dönebilirler. Levator kas fonksiyonunun iyi olmadığı pitozislerde ise ‘frontal askı’’ ameliyatı uygulanır.  Bu ameliyatla göz kapakları alın kaslarına çeşitli materyaller ile adeta askılanır ve göz kapağı düşüklüğü giderilmiş olur.

Göz Kapağı Düşüklüğü Cerrahisi Sonra Bakım

Göz kapağı düşüklüğü cerrahisi sonrasında, hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:

İlaçlar: Doktorunuzun önerdiği antibiyotik damlaları veya ağrı kesicileri düzenli olarak kullanmanız gerekir.

Soğuk Kompres: Ameliyattan sonraki ilk 48 saat içinde, şişlikleri azaltmak için göze soğuk kompres uygulanabilir.

Dikişler: Eğer dikiş atıldıysa, genellikle bir hafta/ on gün içinde alınır. Dikiş bölgesini kuru ve temiz tutmak önemlidir.

Güneşten Korunma: Cerrahi sonrası iyileşme sürecinde, doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmak ve güneş gözlüğü takmak faydalıdır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisinde Riskler

Her cerrahi işlemde olduğu gibi, göz kapağı düşüklüğü ameliyatında da bazı riskler bulunmaktadır:

Enfeksiyon

Kanama

Skar (yara izi)oluşumu

Göz kapağında asimetri

Göz kuruluğu veya aşırı gözyaşlanma

Pitozis tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın.