Hamilelik süreci, cinsel temas sırasında erkek üreme hücresi spermle kadın yumurtasının döllenmesini içeren zaman dilimidir. Doğum kontrol yöntemleri olmadan gerçekleşen cinsel birlikteliklerde hamile kalma olasılığı yükselir. Hamilelik süreci, 9 ay 10 günü kapsayan süreçtir. Hamilelik süresi, doktorlar tarafından haftalık olarak hesaplanmaktadır. Peki, hafta hafta gebelik takvimi nasıldır?

Anne adayının en son görmüş olduğu reglin ilk günü hamilelik süreci başlar. Hamileliğin doğumla sonuçlanma zamanı annenin; beslenmesi, yaşı ve kilosuna göre değişir. Ayrıca anne adayı daha önce doğum yaptıysa o da doğum sürecini belirler. Ancak genel anlamda sağlıklı bir anne ve bebek için “hamilelik süreci kaç hafta” sorusu 40 hafta olarak yanıtlanabilir.

Hamilelik Süreci Nasıl İlerler?

Hamilelik Sureci Nasil Baslar (5)

Hamilelik süreci, anne adaylarının hormonal değişimlerine bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle anne adayları tarafından ‘Adet kaç gün gecikirse hamilelik kesinleşir?’ sorusu sıklıkla sorulur.  Hamilelik evreleri resimli ve metin şeklinde şu şekilde sıralanabilir:

1 - Hamilelikte 1. Ay Nasıldır?

Hamileliğin ilk ayında anne adayı hamile olduğunu çok hissedemez. Eğer kişi hamilelik süreci başladığına dair şüphe duyarsa bir kadın doğum doktoruna danışabilir. Doktor, muayene ettikten sonra kişinin hamile olup olmadığına dair bilgi verir. Yalnız hamileliğin ilk döneminde bebeğin kalp atışlarını duymak mümkün değildir. Bu dönemde yalnızca gebelik kesesi oluşmaktadır.

2 - Hamilelikte 2. Ay Nasıl Belirtiler Ortaya Çıkar?

Hamileliğin 2. ayı, 4. ve 8. Haftaları kapsıyor. 4. ve 8. haftada bebek yavaş yavaş oluşmaya başlar. 5. haftaya kadar ki zaman diliminde hücreler yığın olarak adlandırılırken daha sonrasında embriyo olarak nitelendirilir. Hamilelik süreci testleri, 6.-8. haftalarda yapılır. Bebeğin kalp atışları 2. ayda duyulur. 2. ayda bebekte şu gelişimler görülür:

Bebeğin 2. Aydaki Gelişimi

5. Hafta

Embriyo ve plasentada kan hücreleri oluşur. Kalp atışları duyulmaya başlar.

6. Hafta

Bebeğin yüz ve beyni oluşur.

7. Hafta

Ayak, kol, el ve bacaklar şekillenir. Plasenta görülmeye başlar.

8. Hafta

Parmaklar şekillenir, göz kapağı ve iç organlarda gelişmektedir.

3 - Hamileliğin 3. Ayı Hangi Ayları Kapsıyor?

Hamilelik süreci içerisindeki 3. ay, 9. ve 12. haftaları içeriyor. Bu ay içerisinde bebek daha da şekillenir. Bebeğin iç genital organları oluşur. Çok küçük hareketlenmelere başlar. Fakat anne bu hareketleri tam hissedemeyebilir. Hamileliğin 10. haftasında bebeğin dişleri ve iskeleti gelişir. 11. haftadaysa bebeğin iç organlarında gelişme görülür. Tırnak ve ellerdeki gelişim tamamlanıp dış genital organlar oluşur.

4 - Hamileliğin 4. Ayında Bebeğin Hangi Organları Gelişir?

Hamilelikte 4. ay, 12. ve 16. haftaları temsil ediyor. Bebeğin bütün organları 4. ayın 12. haftasında oluşur. 12. haftada tırnak ve saçlar uzar. 13. haftada; pankreas insülin üretmeye başlar. Karaciğerde safra üretir. 14, 15 ve 16. haftalardaysa şunlar görülür;

·         Kulak ve gözlerin gelişimi devam eder.

·         El ve ayaklar hareket etmeye başlar.

·         Hızlı şekilde hem kemik hem de kaslar gelişir.

·         Bebeğin deri tabakası; şeffaf, ince görünür.

·         Bebeğin ağırlığı 110 grama kadar çıkar.

·         Bebeğin boyuysa ortalama olarak 17 cm’i bulur.

5 - Hamilelik Süreci 5. Ayda Nasıl İlerler?

Hamilelik Sureci Nasil Baslar (2)

Anne adayları, hafta hafta gebelik belirtileri doğrultusunda bebeğin gelişimi çok rahat takip eder. Bu kapsamda hamileliğin 5. ayı; 17, 18, 19 ve 20. haftaları içine alıyor. Hamileliğin 17. haftasında bebekte kahverengi yağ dokusu oluşur.

Bu doku neticesinde bebek ısı dengesini sağlayabilmektedir. 18. haftada bebeğin; yutma fonksiyonuyla işitme sinirleri gelişir. Kemikleri güçlenir ve kulakları duymaya başlar. 19.. haftada idrar yapmaya başlar. Ayrıca böbreklerinde gelişme görülür. 20. Haftadaysa;

·         Anne bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar.

·         Bebeğin derisi kalınlaşmaya başlar.

6 - Hamilelik Süreci 6. Ayda Nasıl Geçer?

21 ve 24 arasındaki haftalar hamilelik rehberi kapsamında 6. ayını temsil ediyor. 6. ayda hamilelik süreci nasıl geçer sorusu şu şekilde cevaplanabilir;

·         Kemik iliği içerisinde kan hücreleri oluşur.

·         Tat alma ve dokunma duyuları gelişir.

·         Akciğerlerde gelişme devam eder.

·         Bebeğin iç kulağındaki denge yapılarında gelişme görülür.

Bebek 6. ayda içerisinde yüzdüğü sıvıyı yutarak sindirim sisteminin gelişmesini sağlar. 6. ayda dünyaya gelen bebeklere eğer uygun ortam sunulursa bebeklerin yaşama oranı %50 artar.

7 - Hamileliğin 7. Ayında Bebekteki Gelişim Nasıldır?

Anne adaylarının hamilelikteki 7. ayı, 25. ve 28. haftaları içermektedir. 7.  ayda da bebeğin gelişimi sürer. Bebeğin saçları gürleşir, kirpik ve kaşları oluşmaya başlar. Bebeğin parmak izi de 7. ayda oluşur. Bebek gözlerini açıp kapatabilir. Aynı zamanda düzenli uyumaya da başlar.

8 - Hamileliğin 8. Ayı Hangi Haftaları İçine Alıyor?

Hamileliğin 29 ve 33 haftaları arasındaki zaman dilimi 8. aydır. 8. ayda bebek diyafram kaslarını kullanabilme yeteneğine sahip olur. Ayrıca solunum çalışmaları gerçekleştirir. 8. ayda bebeğin akciğerleri tam tamamlanmaz. Fakat 32. ay bittikten sonra dünyaya gelen bebeklere uygun alan oluşturulduğu takdirde sağlıklı şekilde yaşarlar.

9 - Hamilelik Süreci: 9. Ay Nasıldır?

Gebeliğin son zamanı olarak bilinen 9.ay, 34 ve 40. haftaları kapsıyor. Hamilelik süreci 9 ay 10 gün sonra genellikle tamamlanır. Hamilikteki 9 aylık süreç, 38. haftada tamamlanır. Hamileliğin 39 ile 40. haftalarıysa 10 günlük süreci ifade ediyor. Her gebe kadın 40. haftada doğum yapmaz. Çoğunlukla 38. haftada doğum gerçekleşir.

Hamilelik Sureci Nasil Baslar (1)

Bebeğin Cinsiyeti Kaçıncı Haftada Belli Olur?

İlk kez özellikle hamile kalan kadınlar tarafından “bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur” sorusunun cevabı çok merak ediliyor. Bebeğin cinsiyetinin belli olduğu dönemler değişiklik gösterebiliyor. Çoğunlukla embriyonun ilk haftalarında cinsiyette belli olur. Genellikle hamileliğin 16-20. Haftaları içerisinde bebeğin cinsiyeti belli oluyor.

Hamilelik süreci ile ilgili anne adayları tarafından birçok konu merak ediliyor. Bunlardan biri de “bebeğin cinsiyeti kaçıncı ay belli olur sorusudur. İlk kez anne olacak kadınların merak ettiği bu soru, hamileliğin ilk 3 ayı içinde şeklinde yanıtlanabilir.

Doktor tarafından anne adayına çeşitli kant testleri ve ultrasonografik muayene yapılmaktadır. Kan testleri ve ultrasonografik muayene sonucunda da bebeğin cinsiyeti belli olur.

Hamilelik Süreci Belirtileri Nelerdir?

Gebelik sürecinde anne adayında birçok belirti görülebilir. Yüzde yüz hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

·         Adet gecikmesi

·         Devamlı idrara gitme

·         Halsizlik

·         Vajinada akıntı

·         Duygusallık

·         Mide bulantısı

·         Koku hassasiyeti

·         Göğüs ve göğsün uçlarında hassaslık

·         Baş dönmesi

·         Bel ve sırtta ağrılar

·         Aşerme

15 günlük hamilelik süreci içerisinde bazı belirtiler net şekilde görülmektedir. 15 günlük hamilelik belirtileri;

·         Kasık bölgesinde kramp

·         Koku hassasiyeti

·         Vajinada akıntı

Hamilelik Sürecinde Hangi Testler Yapılır?

Hamilelik Sureci Nasil Baslar (3)

Hamilelik süreci içerisinde farklı testler için sorgulamalar yapılır. Yaygın olarak ‘Hamilelik testi adet gecikmesinden kaç gün sonra yapılır?’ sorulsa da farklı olarak şu testler yapılır:

1-  Şeker Yükleme Testi

Anne adayının şeker hastalığı olup olmadığını öğrenmek için “şeker yükleme testi” yapılır. Bu test sonucunda anne adayında şeker hastalığı tespit edilebilir. Böyle durumlarda doktor, anneye sağlıklı doğum yapması için tedavi yöntemi uygular.

2-  Enfeksiyon Tarama Testleri

Anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye atabilecek enfeksiyonları tespit etmek için yapılan tetkikler, enfeksiyon tarama testleridir. Enfeksiyon tarama testleri ise;, sitifiliz, Hepatit B, HIV, CMV, VDRL, Hepatit C,  Rubella ve Tokoplazmadır.

3- İdrar Tahlili

Şeker hastalığı, idrar yolu iltihabı, kum, böbrek taşı gibi hastalıkları tespit etmek için uygulanan testlerdir. Genellikle anne adayına idrar tahlili, ayak ve ellerinin şişmesi gibi durumlarda yapılır. Ayrıca gebede görülen yüksek tansiyonda idrar testi yapma zorunluluğunu ortaya koyuyor.

4- Ultrason

Anne adayının düşük tehlikesi yaşayıp yaşamadığı net şekilde ultrason ile belli olur. Aynı zamanda bebeğin gelişimi, dış gebelik gibi durumlarda ultrasonla belli olmaktadır.

5-  Hamilelik Süreci: Kan Grupları Tahlili

Hamileliğin ilk fark edildiği zaman diliminde kan grupları tahlili yapılabilir. Bu tahlil hamileliğin 10. haftasında da yapılabilir. Test sonucunda gebede kan uyuşmazlığı görülürse hamileliğin 28. haftasında anneye anti-D immunglobulin ğinesi yapılır. Belirtilen bu iğne doğumdan sonra 3 gün içerisinde de yapılması gerekiyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnında hafta hafta bebek gelişimi tablosu ile ilgili merak edilen soru ve cevaplarını şöyle ifade edebiliriz:

1 - Normal Gebelik Süresi Kaç Gündür?

Normal hamilelik süreci, 280 gündür.

2 - Hafta Hafta Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Hafta hafta gebelik hesaplama noktasında kadın son adet zamanının ilk günü hesaba alınmaktadır. Hafta hafta hamileliğin hesaplanması için kadının son adet gördüğü tarihe bakılması gerekiyor.

3 - Hamilelik Süreci İçerisinde Regl Olunur mu?

Hamilelik süreci içerisinde olan bir kadın regl olmaz. Çünkü hamilelikte regl döngüsü durur.