Bölge

Kilis’in Türkiye İçin Önemi: Kilis Neden Önemli Bir Şehir?

Kilis’in Türkiye için önemi tarımsal faaliyetlerine ve tarihine dayanmaktadır. Önemli şehirlere komşu olan bu ilimiz üzüm ve zeytin yetiştiriciliğinde ön plana çıkmaktadır.

Abone Ol

Kilis’in Türkiye için önemi Güney Doğu Anadolu bölgesinde yer alan sınır kenti olmasından kaynaklıdır. Suriye ile komşu olan bu şehrimizin köklü bir tarihi geçmişi bulunmaktadır. Hititler, Persler, Medler ve Asurlar gibi uygarlıklara ev sahipliği yapan şehirde tarihi kalıntılar ve yapılar görmek oldukça mümkündür.

Kilis Tarihi – Kilis’in Türkiye İçin Önemi

Farklı uygarlıkları bünyesinde barındıran Kilis, Büyük İskender’in Persleri yıkmasıyla beraber Roma İmparatorluğu egemenliğine girmiştir. Ardından Bizans İmparatorluğu kentlerinden biri haline gelen şehir Hz. Ömer’in halifelik döneminde savaşsız şekilde alınmıştır. Daha sonra bölgede Selçuklu Devleti’ne bağlı Türk Devleti kurulmuştur.

Osmanlı Devleti zamanında kaybedilen bir savaşla beraber uzun yıllar Fransızların ve İngilizlerin işgalinde kalan şehir 1921 yılında tamamen düşman işgalinden kurtulmuştur. Kaynaklarda Kilis’in adının ‘Chrrhus, Christik, Ciliza’ gibi isimlerle de geçtiği düşünülmektedir.

Kilis İklimi ve Coğrafi Özellikleri

Kilis şehri Akdeniz’e yakınlığından kaynaklı Akdeniz iklimini yaşamaktadır. Buna bağlı olarak yazları tropikal iklim, kışları da kutupsal hava kütleleri görülmektedir. Kilis’te yıllık ortalama sıcaklık 17 derece civarındadır.

Kilis üzüm, buğday ve zeytin yetiştiriciliğinde önemli bir konumdadır. Bu ürünlere bağlı olarak pekmez, alkol, zeytinyağı ve bulgur üretim tesisleri şehirde yer almaktadır. Öte yandan Kilis’te bulunan Öncüpınar Gümrük Kapısı hem ilin hem de çevre illerin ihracat anlamında gelişmesinde önemli bir etken niteliğindedir.

Kilis Kültürü

Kilis kültürü oldukça çeşitlilik gösteren etnik yapılara sahiptir. Bölge halkını çoğunluk olarak Araplar, Kürtler ve Türkler oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak Çingeneler ve Ermeniler de yerel halk içerisinde ki etnik yapılardandır. Sınır şehir olmasından kaynaklı Arap kültürü etkileri şehirde gözlemlenebilmektedir.

Kilis’te Gezilebilecek Yerler

Sınır şehrimiz Kilis’i gidip görmek istediğinizde bazı yerleri gezmeniz tarihi ve doğal güzellikleri görmeniz açısından oldukça önemlidir. Bu yerler şu şekilde sıralanabilir;

  • Oylum Höyük
  • Ravanda Kalesi
  • Eski Hamam
  • Hisar Çamlığı Tabiat Parkı
  • Kurdağa Kasteli
  • Şeyh Mansur Türbesi

Kilis’te Ne Yenir?

Güneydoğu Anadolu mutfağı ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır. Bu mutfağın zenginliği dünya çapında bir üne sahiptir. Kilis’te bu mutfağa yöresel lezzetleriyle katkı yapmaktadır. Kilis’e gittiğinizde muhakkak yemeniz gereken tatlar şu şekildedir;

  • Kilis Tava
  • Cennet Çamuru
  • Kilis Katmeri
  • Gerebiç
  • Kilis Çubuğu