Kırıkkale’nin Türkiye için önemi sanayi alanında yaptığı gelişmelerden gelmektedir. Cumhuriyet’in ilanından sonra bölgede ‘Silah Sanayi Müessesesi Mühimmat Fabrikası’ kurulmuştur. Kırıkkale nüfusunun büyük çoğunluğu sanayide çalışmaktadır. Öte yandan şehirden geçen Kızılırmak da turizm konusunda şehri güzelleştirmede etkili olmuştur.

Kırıkkale Tarihi- Kırıkkale’nin Türkiye İçin Önemi

Kırıkkale İç Anadolu Bölgesinde eski yerleşim yerlerinin bulunduğu şehirlerden biridir. Bölge içerisinde gerçekleştirilen kazılarda elde edilen kalıntılar bunu doğrular niteliktedir. 16. ve 17. Yüzyıllarda Türk aşiretlerinden bazılarının doğudan gelerek bu bölgeye yerleştikleri bilinmektedir.

Kırıkkale civarına yerleşe Türk aşiretleri Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli bir katkıda bulunmuşlardır. Oğuz Oymağı adındaki aşiretin Kırıkkale’yi yerleşke olarak benimsedikleri belgelerle ifade edilmektedir. Bu da şehrin geçmişinin en az 400 yıl öncesine dayandığını belli etmektedir.

Cumhuriyet Döneminde ise 1989 yılında Kırıkkale’nin İl olduğu duyurulmuştur. Kırıkkale isminin tarihi kökeninin ise şehirde bulunan Kırıkköyü ve Kaletepe isimlerinin birleştirilmesi sonucu ortaya çıktığı söylentiler arasındadır. 

Kirikkalenin Turkiye Icin Onemi (2)

Kırıkkale İklimi ve Coğrafi Önemi

Kırıkkale ılıman iklim kuşağında yer alan bir şehirdir. Fakat denizden uzak bu şehirde bozkırlarından kaynaklı karasal iklim yaşanmaktadır. Kırıkkale toprakları kahverengi ve kireçli topraklardır. Tarıma el verişli bu topraklarda birçok ürün yetiştirilmektedir. Bunlar içerisinde buğday, arpa, şekerpancarı başta gelenler arasında yer almaktadır.

Kırıkkale Kültürü

Kırıkkale kültürü 400 yıllık geçmişinden kaynaklı oldukça çeşitlidir. Özellikle bölgeye ilk yerleşen insanların Orta Doğudan, Balkanlardan ve Kafkasya’dan geldiği bilinmektedir. Şimdilerde ise Türk nüfusu yoğunlukta olup beraberinde Kürtler, Araplar, Boşnaklar, Arnavutlar ve Çerkesler bulunmaktadır. Bölgede yapılan DNA analizleri de bu çeşitliliği ortaya koymaktadır.

Kırıkkale’de Gezilecek Yerler

Kirikkalenin Turkiye Icin Onemi (1)

Kırıkkale Ankara’nın çok yakınında bulunmasından kaynaklı gezi rotaları arasında yer alan şehir olmuştur. Ayrıca şehrin konumundan kaynaklı diğer şehirlere ulaşım sağlamak için bölgeden geçen insanlar turistlik geziler de sağlamaktadır. Sizler de Kırıkkale’ye gitmek istediğiniz de aşağıdaki yerlere muhakkak uğramalısınız;

  • Çeşnigir Köprüsü
  • Sulu Mağara
  • Nur Camii
  • Karaahmetli Tabiat Parkı
  • Kırıkkale Millet Bahçesi
  • Ceritkale

Kırıkkale’de Ne Yenir?

Türkiye’nin diğer tüm şehirlerinde olduğu gibi Kırıkkale’de de muhakkak tatmanız gereken bazı yöresel yemekler vardır. Bunlar;

  • Keskin Tava
  • Sulakyurt Tava
  • Besmeç
  • Patlıcan Turşusu