Kırşehir’in Türkiye için önemi köklü tarihi ile başlıyor. Roma İmparatorluğu tarafından önemsenen bölge ticaret merkezi haline getirilerek kullanılmıştır. Daha sonra Bizans İmparatorluğu süresince de değer görmeye devam etmiştir. Şimdilerde yapılan kazılarda ve tarihi kalıntılarda elde edilen bulgularda bu durum destekleniyor. Öte yandan Türk şair ve mutasavvıflarını yetiştiren en temel şehirdir.
Kırşehir Tarihi – Kırşehir’in Türkiye İçin Önemi
Kırşehir köklü tarihi ile farklı uygarlıkların hüküm sürdüğü bir bölge durumundadır. Hititler, Roma İmparatorluğu ve Bizans bunlardan bazılarıdır. Hititler o dönem Nevşehir’e ‘Ahiyuva’ adını verirken Roma ve Bizans İmparatorluğu zamanlarında ise ‘Kapodakya’ olarak anılmıştır.
Anadolu Selçuklularının himayesine geçtikten sonra ise Kırşehir’i ‘Gülşehir’ olarak isimlendirdikleri görülmektedir. Dönemin Kırşehir emiri Cacabey şehri Türk Kütür Merkezi haline getirmiş ve Ahi Evran, Hacı Bektaşi Veli gibi Türk İslam şairlerinin yetiştirilmesine katkıda bulunmuştur. Cumhuriyet döneminde ise Kırşehir 1954 yılında Nevşehir’e bağlı bir ilçe yapılmış daha sonra 1957 yılına gelindiğinde tekrar il olduğu ilan edilmiştir.
Kırşehir İklimi ve Coğrafi Özellikleri
Kırşehir karasal iklimin görüldüğü şehirlerden biridir. Yazlara sıcak ve kurak bir hava yaşanırken kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Yarı kurak sayılabilecek bu şehirde yağış oranı da oldukça düşüktür.
Çok fazla yağış istemeyen buğday, arpa, ay çiçeği ve Kaman Cevizi gibi ürünlerin tarımsal faaliyetleri Kırşehir’de yapılmaktadır. Bunun yanı sıra hayvancılık konusunda da bölge halkı oldukça gelişmiştir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların süt ticareti yapılmaktadır.
Kırşehir Kültürü
Türkiye’nin kültürel çeşitlilik gösteren bir ülke olması bilinen özellikleri arasındadır. Kırşehir’de bu çeşitliliğe katkı yapan şehirlerdendir. Bölge nüfusu çoğunlukla Türklerden oluşsa da Kürt köyleri de bulunmaktadır. Türkmen aşiretleri ve Yörükler nüfusun kökenini oluşturan etnik yapılardır. Öte yandan Tatar Türkleri, Ahıska Türkleri, Kıpçak Türkleri ve Tatar Türkleri de nüfusun içerisindedir.
Kırşehir’de Gezilecek Yerler
Kırşehir’e gitmeyi düşünüyorsanız muhakkak uğramanız gereken bazı bölgeler bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
- Cacabey Medresesi
- Neşet Ertaş Müzesi
- Aşık Paşa Türbesi
- Kent Park
- Japon Parkı
- Melikgazi Türbesi
Kırşehir’de Ne Yenir?
Kırşehir yöresel lezzetleriyle ön plana çıkan şehirler arasındadır. Bu lezzetler şu şekilde sıralanabilir;
- Çullama
- Ayran Çorbası
- Kırşehir Köftesi
- Tandırda Çömlek Paça
- Keşkek