Eskişehir'in tarihi dokusunu canlı tutan Kurşunlu Camisi ve Külliyesi, Odunpazarı semtinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bu alan, tarihî Odunpazarı Evleri ile birleşerek, sizi geçmişe doğru eşsiz bir yolculuğa çıkarır.
Külliye'nin İnşası ve Mimarisi
Külliye, 16. yüzyıla ait bir Osmanlı eseridir, Kurşunlu Külliyesi. 1517 yılında Osmanlı Devleti'nin vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılan bu yapı, tarihin izini günümüzde de sürdürmeye devam ediyor. Topkapı Sarayı Müzesi'nde bulunan vakıf kaydına göre, külliye içinde bulunan birçok yapı, 1517-1525 yılları arasında inşa edilmiş ve muhtemelen 1525 yılında tamamlanmış. Külliye'nin mimari, Mimar Sinan'dan önce mimarbaşı olan Acem Ali'dir. Acem Ali, asıl adıyla Alaeddin Ali Bey, Osmanlı mimarlığında adı bilinen ilk mimarbaşıdır.
Külliye'nin Bölümleri
Kurşunlu Külliye'si; cami, şadırvan, zaviye (küçük tekke), talimhane, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaraydan oluşmaktadır. Cami, kubbesi kurşunla kaplı olduğu için Kurşunlu Camii adını almıştır ve külliye içerisinde kitabeye sahip tek yapıdır.
Külliye'nin Modern Kullanımı
Günümüzde külliye içinde yer alan kervansarayda Sıcak Cam Üfleme Atölyesi ve Cam Sanatları Merkezi bulunmaktadır ve bu alanlar, pek çok festival ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Külliyenin eğitim bölümü olan mektep, 2010 yılından bu yana kütüphane olarak hizmet veriyor. Lületaşı Müzesi ise, külliyenin medrese bölümüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu sayede, hem tarihi korunuyor hem de modern kullanım alanları sağlanıyor.