Kütahya’nın eski adı nedir?” Ya da “Eskiden de aynı isimle mi anılıyordu?” gibi sorular bu şehrin tarihini merak edenlerin kafasındaki sorulardan biridir. Eski kaynaklara bakıldığı zaman Kütahya’nın eskiden isminin farklı olduğu anlaşılıyor.

Şehrin isminin ne olduğunu anlamak için özellikle sikke ve yazıt gibi kaynaklara bakmak gerekir. Bu kaynaklarda ise Kütahya “Kotiaeion” olarak geçiyor.

Kütahya’nın Eski Adı Anlamı Nedir?

Şehrin eski isminin merak edilmesinin yanı sıra bu ismin ne anlama geldiği de oldukça araştırılan bir konudur. Strabon isimli ünlü Antik Çağ Coğrafyacısı ise Kotiaeion isminin “Kotys’in Kenti” anlamına geldiğini belirtiyor. Kotys ise Romalıların Anadolu’ya gönderdikleri bir komutanın ismidir.

Kütahya’nın Kültürel Özellikleri Nelerdir?

Kutahyanin Eski Adi Nedir (1)

Kütahya ilinin birçok kültürel özelliği bulunur. Fakat bunun içerisinde en çok çinicilik ön plana çıkar. Önemli bir sanat dalı olmasının yanında aynı zamanda Kütahya halkının önemli bir geçim kaynağıdır. Kütahya’da çinicilik sanatı ilk olarak Hititler zamanında başlamıştır. Osmanlı dönemine kadar da bu sanat dalında oldukça önemli gelişmeler olmuştur.

Kütahya’nın Eski Adı ve Kütahya Halkının Kökeni Nedir?

Kütahya’nın tarihi ile alakalı merak edilenler yalnızca Kütahya’nın eski adı ile sınırlı değildir. Burada yaşayan yerli halkın kökeninin nereye dayandığı da oldukça merak edilen konulardan biridir. Yerli halkın kökeni 13. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. I. Alaaddin Keykubad döneminde Germiyanoğlu isimli aşiret Anadolu’ya geldi.

Malatya yöresine yerleşen bu aşiret 1240 yılında meydana gelen Baba İshak ayaklanmasında Selçuklulara yardım ettiler. 1260 yılında Moğol baskısının artması ile beraber ise Kütahya yöresine göç etmişlerdir.