Ege Bölgesi’nin orta bölgesinde bulunan Manisa şehrinin mesir macunu, sultaniye üzümü ve Manisa Tarzanı ile ünlüdür. Manisa’nın Antik Çağ’daki ismi ‘’Mafnesia’’ olarak kayıtlara geçmiştir. Manisa, Kral Yolu üzerinden bulunmaktadır.
Tarihi Önemi
Manisa’nın geçmişi Yontma Taş Devri’ne kadar uzanmaktadır. Lidya Krallığı’nın başkenti olan Hades bugünkü Manisa’nın ilçesi olan Sardes’tir. Manisa’da Hititler, Frigler, İyonyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlı devletlerine ev sahipliği yapmıştır.
Doğal Güzellikleri
Ege Bölgesi’nde doğal güzellikleri ile dikkat çeken iller arasında olan Manisa, Kurşunlu Kaplıcaları, Zeytinliova, Spil Dağı Milli Parkı, Divlit Yanardağı, Adala Kanyonu, Gökköy, Kuladokya Peri Bacaları, Manisa Ilıcak Kaplıcası, Urganlı Kaplıcaları ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.
Tarım ve Sanayi Potansiyeli
Manisa, tarıma el verişli toprakları ile tarımsal üretim ile Türkiye’nin önde gelen şehirlerindendir. Şehirde tarımla uğraşan insan sayısı nüfusun %43’ünü oluşturmaktadır. Manisa’da son yıllarda artan fabrika sayısı ile sanayi alanında da gelişmekte olduğu gözlemlenmektedir.
Ekonomik Önemi
Global pazarda da söz sahibi olan Manisa, Türkiye’den ihraç edilen çekirdek kuru üzümün %73-85’in karşılamaktadır. Ayrıca ihraç edilen tütünün %93’ü Ege Bölgesi’nde, bunun da %50’ye yakını Manisa’dan karşılanmaktadır.
Sonuç olarak, Manisa, kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri ve ekonomik başarısıyla Türkiye'nin gözde şehirlerinden biri olmayı sürdürmektedir. Gelecekte de bu önemli potansiyeliyle ülkenin gelişimine katkı sağlamaya devam etmesi beklenmektedir.