Bölge

Mardin’in Türkiye İçin Önemi: Tarihi Şehir Mardin

Mardin’in Türkiye için önemi saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Özellikle kendine has mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken bu güzel şehri tanımaya hazır olun!

Abone Ol

Mardin’in Türkiye için önemi bereketli topraklarından ve tarihi geçmişinden gelmektedir. Dicle nehrinin üzerinden geçtiği bu şehir çağlar boyunca önemli sayılmış ve uygarlıkların göz bebeği olmuştur. Tarih kokan dar sokaklarından geçtiğinizde adeta zaman tüneline girmişsiniz gibi hissedeceğiniz Mardin, sizleri atmosferiyle büyülüyor.

Mardin’in Türkiye İçin Önemi – Mardin Tarihi

Taşın başkenti olarak da bilinen Mardin’de coğrafi işaretli sarı kalker Mardin taşı bulunmaktadır. Şimdilerde Mardin mimarisinin temel malzemesi olan sarı kalker Mardin taşı geçmiş çağlardan beri şehre ilginin artmasın temel sebeplerindendir.

Mardin’in ilk adı ‘Kaleler’ anlamına gelen ‘Merdin’ kelimesidir. Bu ismi sınırları içerisinde bulunan yedi kaleden almaktadır. Tarihi M.Ö 4000’li yıllara danan şehirde çeşitli uygarlıklar hüküm sürmüştür. Bunlar içerisinde Subari, Hurri, Sümerler, Akadlar, Sümer, Hitit, İskit, Babil gibi birçok uygarlık bulunmaktadır.

Roma, Bizans, Arap, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarının da hüküm sürdüğü bu topraklar çağlar boyunca Mezopotamya’nın bereketli toprakları arasında görülmüştür. Kurtuluş savaşında dahi sömürülmek için İngiliz ve Fransız ordusu tarafından işgal edilmek isteyen Mardin şanlı bir direnişle Türk topraklarında kalmıştır.

Mardin İklimi ve Coğrafi Yapısının Özellikleri

Karasal iklim kuşağında olan Mardin yaz aylarını sıcak ve yağış olmadan kış aylarını ise soğuk ve kar yağışlı şekilde geçirmektedir. Özellikle kuzey taraflarında bulunan yüksek dağlar özellikle kışın Mardin’in soğuk geçmesinde önemli rol oynamaktadır.

Kireçli ve killi toprakları bulunan Mardin’de meşe ağaçlarının sayısı oldukça fazladır. Dicle ve Fırat nehrinin suladığı bu toraklarda mikro klimanın da etkisiyle muz, greyfurt, limon ve portakal yetiştirilmektedir. Buğday, arpa, pamuk ve üzüm yetiştiriciliği de yapılmaktadır.

Mardin’in Etnik Yapısı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tarih boyunca önemli sayılan bu şehri kültürel çeşitlilikleri de içerisinde barındırmaktadır. Mardin nüfusunun büyük çoğunluğunu Kürtler oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra Türkler, Araplar, Süryaniler, Yezidiler ve Zazalar da bu etnik kimliğin temellerinde bulunmaktadır. 

Mardin’de Gezilecek Yerler

Mardin adeta sanat eseri sokakları ile turistlerin uğrak noktalarından biridir. Dört mevsim turizme müsait olan bu şehri gezmek istediğinizde muhakkak uğramanız gereken yerler bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;

  • Mardin Evleri
  • Zinciriye Medresesi
  • Mardin Kalesi
  • Kasımiye Medresesi
  • Deyrulzafaran Manastırı
  • Kırklar Kilisesi

Mardin’in Neyi Meşhur

Mardin mutfağı yöresel lezzetler anlamında kendini Dünya çapında duyurmayı başarmış köklü bir mutfaktır. Bu lezzetler arasında şu yemekler bulunmaktadır;

  • Soğan Kebabı
  • Kaburga Dolması
  • İrok
  • Maklube
  • Accin