Sektör

Mıknatıs ve Neodyum Mıknatıslar

Abone Ol

Şüphesiz az çok herkesin mıknatıslara ilgisi vardır. Mıknatıs, çevresinde manyetik alan oluşturabilen malzeme veya yapay bir düzenektir. Manyetik alan nedeniyle bir mıknatıs, demir talaşı gibi ferromanyetik malzemeleri çekebilir. Ayrıca, diğer mıknatısları da çekebilir veya itebilir. Bir iple asılı duran mıknatıslar, her zaman kuzey-güney yönünü gösterir. Bir mıknatıs, her zaman birbirinden ayrılamayan bir çift manyetik kutba sahiptir.

Bunlara genellikle “kuzey kutbu” ve “güney kutbu” adı verilir. Benzer kutuplar birbirini iter, zıt kutuplar ise çeker. Bazı malzemeler, doğal olarak mıknatıs gibi davranırken yapay mıknatıslar üretmek de mümkündür. Mıknatıs, bir kuvvet alanı üreten bir nesne veya faktördür. Bu manyetizma alanı görünmez, ancak manyetik alandan sorumludur. Demir, çelik, nikel, kobalt ve diğerleri gibi farklı manyetik kuvvet parçalarını çeken veya iten kuvvettir.

Sonsuz bir mıknatıs, kendi kalıcı kuvvet alanını üreten manyetik malzemenin maddi bir ürünü olabilir. Son derece manyetik veya ferrimanyetik bir kuvvet alanın ifadesi, manyetik kuvvet terimiyle yapılır. Demir, nikel ve kobalt, pek çok nadir metal alaşımı ve daimi mıknatıs ve mevcut mineraller gibi bu sınıfı oluşturur. Her ne kadar manyetik kuvvet ve ferrimanyetik malzemeler manyetik olarak anılacak kadar sağlam manyetizmayı çeken tek kuvvet olsa da tüm farklı parçalar kuvvet alanına zayıf tepki verir.

Mıknatıs çeşitleri, araştırma ve teknolojide kullanılan mıknatısların çoğu, mıknatıslanmış malzemelerden yapay olarak farklı boyut ve şekillerde yapılır. Bu mıknatıs çeşitleri, miknatisavm.com sitesinden çeşitli endüstriyel ve ticari kullanımlar için tedarik edilebilmektedir. Manyetik özelliklere sahip materyaller olan ve farklı özelliklere ve uygulamalara sahip birçok çeşide sahip mıknatıslar arasında yaygın olarak bilinen mıknatıs çeşitleri şunlardır:

·         Neodyum ve Ferrit olmak üzere daimi, yani kalıcı mıknatıslar

·         Elektromıknatıslar

·         Manyetik Taşıyıcılar

·         Manyetik Seperatörler

·         Manyetize ve Demanyetize Cihazları

·         Manyetik Füze Mıknatıslar

·         Pot Mıknatıslar

·         El Mıknatısları

·         Manyetik Filtreler

·         Manyetik Konveyörler

·         Manyetik Tamburlar

·         Manyetik Sıvı Seperatörler

·         Manyetik Ekipmanlar

·         Manyetik Süpürgeler

Mıknatısın Özellikleri

Mıknatısların ayırt edici ve ilginç özellikleri bulunmaktadır. Her şeyden önce, mıknatısın çekici özelliği bulunur. Bir mıknatıs, demir, nikel ve kobalt gibi ferromanyetik malzemeleri çeker. Mıknatısın bir diğer özelliği de yönlendirici özelliğidir. Bir mıknatıs, serbestçe dönebilecek şekilde sert bir desteğe asılırsa, mıknatıs her zaman kuzey-güney yönünü gösterir. Mıknatısların, manyetik alanın gücünün en güçlü olduğu iki kutbu vardır. Manyetik kutuplar çiftler halinde bulunur.

Bir mıknatıs ne kadar küçük olursa olsun bir kutbu ayırmak imkansızdır. Benzer kutuplar her zaman birbirini iter ancak zıt kutuplar çeker. İki cisim arasındaki manyetik kuvvet, yani çekme veya itme kuvveti aralarındaki mesafeyle ters orantılıdır. Nesneler yakın olduğunda kuvvet daha güçlüdür. Hoparlörler ve mikrofonlar, bunlar gibi bazı elektrik motorları da gücü enerjiye dönüştürmek için elektrik mıknatısları ve sabit mıknatısların bir karışımını kullanır.

Bir jeneratör, iletkeni bir kuvvet alanına hareket ettirerek enerjiyi güce dönüştürür. İnvaziv cerrahiye ek olarak, hastaneler hastanın uzuvlarını teşhis etmek için rezonans görüntülemeyi kullanır. Nükleer rezonans, kimyagerler tarafından ürün sağlamak için kullanılan bir metodoloji olabilir. Mıknatıslar, günlük hayatta, bilim ve teknoloji alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kalıcı mıknatıslar, sabit disklerde, televizyonda, arabalarda, motorlarda geçiciler, genellikle elektromıknatıs üretiminde kullanılır.

Neodyum Mıknatıs Nedir?

Neodimyum mıknatıs, bilinen ortalama buzdolabı mıknatıslarına benzemez. Neodyum mıknatıs mevcut en güçlü kalıcı mıknatıslardır ve onları daha önce hiç duymamış olanla bile, muhtemelen onları her gün kullanıyordur. Bazen NdFeB veya Neo mıknatıslar olarak adlandırılırlar ve çok güçlü olmalarına rağmen aynı zamanda hafiftirler. Bu yüzden, çok çeşitli uygulamalar için popülerdirler. Bu tür nadir toprak mıknatısı sayesinde son birkaç on yılda teknolojik ilerlemelerin çoğu meydana gelmiştir.

Neodyum, o kadar güçlüdür ki birçok uygulamada diğer mıknatıs türlerinin yerini almıştır. Örneğin, seramik mıknatıslardan on kat daha güçlüdür, dolayısıyla seramik mıknatıs, çok daha küçük bir neodyum mıknatısla değiştirilebilir ve aynı tutma kuvveti üretebilir. Neodyum mıknatıslar, öncelikle neodyum, demir ve bor alaşımından yapılır. Tam bileşim, ihtiyaç duyulan güce ve mıknatısın ne için kullanıldığına bağlı olarak değişebilir. Bu mıknatısların, sinterlenmiş ve bağlı olmak üzere iki ana üretim türü vardır.