Sağlık alanında hastalıkların teşhis edilmesi için birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan biride alerji testi olarak bilinmektedir. Alerji testi ve daha birçok test, tıpta hastalıkların teşhisi için büyük bir rol oynamaktadır.
Nifty Testi Nedir?
Tüm anne adayları gebelikleri boyunca en çok bebeğinin sağlık durumunu merak etmektedir. Özellikle genetik hastalıklar denildiğinde akıllara gelen Down Sendromu için tarama testleri arasında nifty testi bulunmaktadır. Bu testler içerisinde güvenirliği en yüksek olan Nifty testi, anne adayından kan alınarak kolayca yapılmaktadır.
Nifty Testi Nasıl Yapılır? Ne Zaman Uygulanır?
Negatif ya da pozitif olarak sonuç veren Nifty testi, çıkan sonuca göre bebeğin sağlığı hakkında bilimsel bulgular sunmaktadır. Eğer testin soncu nifty testi pozitif çıkarsa anne karnındaki bebeğe 99,9 oranında trizomi teşhisi konulmaktadır. Bu hastalık teşhisi erken konulduğu için tanı ve tedavi süreci daha hızlı ilerlemektedir.
Nifty Test Özellikleri Nelerdir?
Gebeliğin belirli bir süresinden sonra yapılan Nifty testi, kromozomlardaki trizomi hastalıklarının gebelik esnasında tespit edilmesini sağlamaktadır. Diğer yöntemlere göre daha güvenilir ve kesin sonuçlar sunan Nifty testi, hem anne adayına hem de doktora büyük kolaylıklar ve avantajlar sağlamaktadır. Bunların yanı sıra anne adayından alınan kan ile yapılan bu test, anne ve bebek sağlığı açısından herhangi bir tehlike oluşturmaktadır.
Renkli Doppler Ultrason Nedir?
Renkli doppler, yüksek frekanslı ses dalgaları ile yapılan, ulaşılması kolay ve invaiz olmayan bir görüntüleme yöntemidir. Normal bir ultrasonda görüntü gösterebilmek için ses dalgaları kullanılmaktadır, ancak renkli doppler uygulamasında olduğu gibi kan akışı bu durumda gözükmemektedir. Renkli doppler işleminde ise kan akışının yönü ve hızı net olarak görülmektedir.
Renkli Doppler Ultrason Nasıl Çekilir?
Bu işlem için özel bir hazırlık süreci bulunmamaktadır. Kişi muayene masasına uzanır ve doktor tarafından sürülen jel ve prob ile renkli doppler çekimi başlamaktadır. Bu esnada ekran üzerinde mavi ve kırmızı renkler belirmektedir. Renkler, damarlardaki kanın akışını göstermektedir.
Renkli Doppler Ultrason Neden Yapılır?
Renkli doppler çekiminin kullanıldığı birçok alan bulunmaktadır. Bu alanlar ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;
- Gebelik süreçleri,
- Toplardamar ve atardamar hastalıkları,
- Böbrek incelemeleri,
- Boyun damarlarının incelenmesi.
Renkli Doppler Ultrason Kaçıncı Haftada Yapılır?
Bu ultrason çeşidi birçok işlem için uygulanmaktadır. Bunlardan biride gebeliktir. Bebek bekleyen birçok aile renkli doppler uygulamasından haberdardır. Damarlardaki yeterli gelişme görüldükten sonra bu işlem yapılabilmektedir. Özellikle 11-13 ve 18-21 gibi haftalar, bu işlem için en uygun zamanlardır.
Alerji Testi Nedir? Nasıl Yapılır?
Alerji testi, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen reaksiyonların belirlenmesi için uygulanan bir testtir. Çoğu insanda reaksiyona neden olmayan maddeler, bazılarında bağışıklık sistemi tarafından tepki alabilmektedir. Bağışıklık sistemi, antikor adı verilen proteinlerden üretmektedir. Çoğunlukla zararsız olarak bilinen alerjenler, antikorlar tarafından zararlı olarak tanımlanabilmektedir.
Alerji Teşhisi Nasıl Konur?
Alerji teşhisi koyabilmek için çeşitli yöntemler izlenmektedir. Alerji testinin hangi duruma göre yapılacağı, işlemde değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin deri prick alerji testi alerji olunan gıdanın saptanmasını sağlamaktadır. Kandan yapılan alerji testi ise kan dolaşımındaki immünoglobilin olarak bilinen antikorların miktarını tespit etmektedir.
Alerji İçin Hangi Tahliller Yapılır?
Alerji için prik deri testi, intradermal deri testi ve patch testi bulunmaktadır. Prik testi, en sık kullanılan alerji testi olarak bilinmektedir. İntradermal testler daha çok ilaç alerjisi ve arı alerjisi için kullanılmaktadır. Yama testinde ise cildin çeşitli kimyasalların alerjisi olup olmadığına bakılmaktadır.