Odunpazarı Belediyesi tarafından Odunpazarı Meydanı’nda "The Voice Of The Wood" (Ahşabın Sesi) sloganı ile gerçekleştirilen 7. Uluslararası Ahşap Heykel Festivali ve Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde "Flame Of The City" (Şehrin Ateşi) sloganı ile düzenlenen 7. Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı’nda sanatçılar çalışmalarını tamamladı. Birbirinden eşsiz eserlerin ortaya çıktığı festivaller, gerçekleşen sergiler ile sona erdi.
Ahşap heykeller tam not aldı
İlk sergi, Ahşap Eserler Müzesi’nde düzenlendi. 7’nci Uluslararası Ahşap Heykel Festivali kapsamında 9 gün boyunca Odunpazarı Meydanı’na kurulan dev çadırda çalışmalarını sürdüren 2’si yabancı 9 sanatçı tarafından üretilen bir birinden eşsiz eserler, Kurşunlu Külliyesi’nde yer alan Odunpazarı Belediyesi Ahşap Eserler Müzesi’nde yerini aldı. Sergi açılışına festivale katılan sanatçılar dışında çok sayıda sanatsever Eskişehirli katıldı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, şehir dışında olduğu için sergi açılışında yer alamadı. Gerçekleştirilen açılış töreninin ardından ziyarete açılan eserler, sanatseverlerden tam not aldı.
İkinci sergi ise 7. Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı’nın yapıldığı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde açıldı. Sergi açılışına Başkan Kurt’un yanı sıra, festivale katılan sanatçılar ve çok sayıda sanatsever katıldı.
"Türkiye’de müze olabilmesi için beton olması lazım"
Sergi açılışında yaptığı konuşmada önemli noktalara dikkat çeken Başkan Kurt, Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’ne neden müze diyemediklerini açıkladı. Festivallere katılan tüm sanatçılara teşekkür eden Başkan Kurt, "Yedincisini bitirdik umarım 8, 18, 28 bu festivaller devam eder. Eskişehir’de bu işlerin potansiyelinin olduğunu biliyoruz ve onu yönlendirmeye çalışıyoruz. Müzeyi ben sanat eserlerinin, tarihi eserlerin korunduğu, saklandığı ve sergilendiği yer olarak tarif ediyorum. Bu binanın müzelerden nesi eksik? Binanın kendisi bile tarihi bir dokuya sahip ama TSE standartlarına uygun olmadığı için, bu binayı 200 yıl önce yapanlar TSE standartlarına uygun yapmadığı için biz buraya müze diyemiyoruz. Geçen hafta bize bir yazı geldi. ’Bunlara müze diyemezsiniz’ yazıyordu. Çünkü Türkiye’de müze olabilmesi için beton olması lazım. Külliyenin karşında yapılan bina gibi bir bina olması lazım. O binanın musluklarının ona göre olması, koruyucularının buna göre olmazı lazım. Ancak onlara müze deriz. Tamamen katılmadığım ve gelişmeye de uygun olmayan bir anlayış. Tarihi binaları restore ediyoruz; koruyoruz, kolluyoruz ve kamunun hizmetine sunuyoruz, ama müze diyemiyoruz. Onun için hep galeri olarak kalacak. Ama bir beton yığını halinde, TSE standartlarına uygun bina yaparsak o zaman müze olma hakkını elde edeceğiz" dedi.
"Esas olan korunup, kollanması ve sergilenmesidir"
Festival boyunca sanatçılar tarafından üretilen eseri gördüğünü belirten Başkan Kurt, "Çok güzel olmuşlar, ellerinize sağlık. Bizim bu müze olarak kabul dilmeyen müzemizde ciddi sayıda eser oldu. Gelen turist ve ziyaretçiler, zevkle ve memnuniyetle bu eserleri izliyor. Aynı şekilde Ahşap Eserler Galerimizde de o çizgide gidiyoruz. Orası da milattan sonra 1500 yılında yapılmış. O nedenle orası da TSE standartlarına uygun değil. Biz, bunu aşacağız. Esas olan korunup, kollanması ve sergilenmesidir. Bu sergilemeyi ve kollamayı sürekli hale getirebilir miyiz bizim işim o. Biz bunda iddialıyız. Eskişehir’de şuanda Odunpazarı Belediyesi’nin denetim ve gözetiminde 9 müzemiz var. Bu da onlardan birisi. Biz bunlara parantez içinde müze demeye devam edeceğiz. Ellerinize sağlık. Sizleri yine bekliyoruz" diye konuştu.
Sanatseverlerden eserlere büyük ilgi
Açılışta Başkan Kurt’un yanı sıra Şehrin Ateşi Seramik Galerisi ve Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı’nın danışmanı Ayşegül Türedi Özen, çalıştaya katılan Türk sanatçılar adına Münevver Berrin Kayman Karagül ile yabancı sanatçılar adına çalıştaya Avustralya’dan katılan Lübnanlı Neville Assad Salha da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından sergi açılışı yapıldı. Açılış törenine katılanlar, sanatçılar tarafından farklı pişirim teknikleri ile üretilen eserleri büyük bir ilgi ile izledi.
Sergide ayrıca Şehrin Ateşi Seramik Galerisi 2022-2024 yılları arasında Sergi Odası ve Sanatçı Odasında yer alan sanatçıların eserlerinden oluşan, "Seçki" adı verilen karma sergi de açıldı.