Bölge

Ordu’nun Türkiye İçin Önemi: Yemyeşil Doğası ile Orduyu Tanıyın!

Ordu’nun Türkiye için önemi görülmeye değer doğası ve türkülere konu olan derelerinden gelmektedir. Doğa sporlarının temel taşı Ordu tanınmaya değer şehirlerimizdendir.

Abone Ol

Ordu’nun Türkiye için önemi düşünüldüğünde Doğu Karadeniz’in büyük şehirlerinden biri olmasının yanı sıra farklı tarım faaliyetlerin yürütülmesi de gelmektedir. Meyvecilik, fidancılık, hayvancılık ve tarım üretimi şehrin temel geçim kaynakları arasında yer almaktadır.

Ordu Tarihi ve Ordu’nun Türkiye İçin Önemi

Osmanlı döneminde Trabzon’dan ayrılarak il olan Ordu’nun günümüzde 19 ilçesi bulunmaktadır. Şehrin bilinen ilk adı ‘Kotyora’ olarak ifade edilmektedir. Yakın zamana kadar Ordu’ya ilk yerleşenlerin Türkler olduğu bilgisi yaygınken yapılan kazılarda şehrin tarihin çok daha eskilere dayandığı tespit edilmiştir.

Yapılan arkeolojik kazılarda sivri kaya üzerine kurulan yerleşkelere rastlanmıştır. Bununla beraber antik döneme ait merdiven basamakları, mermerler, kiremitler, tapınaklar ve kale duvarları da ortaya çıkarılmıştır. Bu da Ordu’nun çok daha eski bir geçmişe sahip olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Ordu İklimi ve Coğrafyası

Ordu Karadeniz Bölgesi’nde yer aldığı için Karadeniz iklimini yaşamaktadır. Buna bağlı olarak ılıman iklim kuşağındadır. Yani yaz ayları serin kış ayları ılık geçmektedir. Şehirde dört mevsim yağış görülse de bazı aylarda bu miktar oldukça artmaktadır.

Irmak ve dere bakımından zengin olan orduda tarım faaliyetleri oldukça gelişmiştir. Fındık, Trabzon Hurması, mısır, buğday, fasulye, kivi, çilek ve ceviz gibi ürünler yetiştirilmektedir. Son dönemlerde tropikal meyve yetiştiriciliğine de başlayan şehirde mango, papaya, ve ananas gibi meyveler de üretilmektedir.

Ordu’nun Etnik ve Kültürel Yapısı

Ordu nüfusunu Türkler oluşturmaktadır. Bu Türkler Oğuzların kolu olan Çepni Türkleridir. Geçmiş yıllarda az sayıda da olsa Rumların ve Ermenilerin yaşadığı bilinen şehirde şimdilerde Gürcüler bulunmaktadır. Çepni Türkleri ise iki kısma ayrılmaktadır. Alevi Çepniler ve Sünni Çepniler. Alevi nüfus yoğunluğu oldukça az olsa da hepsi beraber yaşamaktadır.

Lazların bulunduğu bu Karadeniz şehrimizde Karadeniz kültürü hakimdir. Nitekim bu halk oyunları da yansımaktadır. Ordu’nun halk oyunları arasında Horon, Kız Horonu, Eşkıya Horonu gibi çeşitler bulunmaktadır.

Ordu’da Gezilecek Yerler

Yemyeşil doğası ile ziyaretçilerini büyülemeyi başaran Ordu’ya gittiğinizde muhakkak gezmeniz gereken yerler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Othamış Şelalesi
  • Ulugöl Tabiat Parkı
  • Karaoluk Şelalesi
  • Kurul Kalesi
  • Kupkaya Kanyonu

Ordu’nun Yöresel Lezzetleri

Ülkemizin her bölgesinin kendine özgü lezzetleri bulunduğu gibi Karadeniz Bölgesi’nin de başka mutfaklara benzemeyen bir tarzı bulunmaktadır. Bunlar içerisinde Ordu’ya özgü yöresel tatlar şöyledir;

  • Hamsi Köfte
  • Fasulye Kavurması
  • Pancar Döşemesi
  • Isırgan Çorbası