Uşak Batı Anadolu ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan Orta Ege Bölgesi’nde bulunmaktadır. 6 ilçenin birleşmesi ile oluşan kent, 1953 yılına kadar Kütahya’ya bağlı ilçe olarak kaydedilmiştir.
Tarihi önemi
Uşak, söz ve saz ustası aşıkları ile meşhur bir şehirdir. Uşak kentinin isminin nereden geldiğine dair pek çok rivayet vardır. Kelime anlamı ise 3 farklı anlama gelmektedir. Bunlar; Çağatay Türkçe’sinde “Oğul,Torun” , Arapça’da “Aşıklar” ,halk dilinde ise “Esir,Köle” anlamındadır.
Doğal güzellikleri
Uşak doğal güzellikleri ile oldukça dikkat çekicidir. Uşak yerli ve yabancı turistleri kendine hayran bırakan bir şehirdir. Uşak’a gittiğinizde görmeniz gereken doğal güzellikleri, Ulubey Kanyonu, Taşyaran Vadisi, Aksaz Kaplıcası, Hamamboğazı Kaplıcaları, Evrenli Doğal Parkı, Ilıcak Subaşı Parkı’dır
Tarım ve sanayi potansiyeli
Uşak halkının geçim kaynakları tarım, sanayi ve ticarettir. Şehrin kırsal kesimlerinde yaşayanlar hayvancılık ile uğraşırken şehir kısmında yaşayanlar ticaret ve sanayi ile uğraşmaktadır. Tarımsal ürünleri arasında, buğday, arpa, yulaf, bakla, nohut, fasulye, mercimek, börülce, fiğ, burçak, mürdük, tütün, şeker pancarı bulunmaktadır.
Ekonomik önemi
Uşak Türkiye’de kurulan ilk sanayi kuruluşlarının oluştuğu bölgelerinden biridir. Şehirde bulunan şeker, un ve yem fabrikaları hammadde ihtiyacını yine şehirde yetişen tarım ürünlerinden karşılandığı için şehirde hammadde sıkıntısı yaşanmamaktadır. Aynı zamanda kilim ve halı ticaretinde ihracat yapılması ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Sonuç olarak, Uşak hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle zengin bir şehir olarak öne çıkmaktadır. Tarım ve sanayi alanındaki potansiyeli, şehri ekonomik açıdan önemli kılmakta ve kültürel zenginlikleriyle birlikte Uşak'ı turistik bir destinasyon haline getirmektedir.