Tokat şehri, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Komşu iller Samsun, Ordu, Sivas, Yozgat ve Amasya’dır. 12 ilçenin bir araya gelmesi ile kurulan şehrin nüfusu TÜİK 6 Şubat 2023 verilerine göre 596.454’dür. Tokat ilinin zaman içerisindeki isimleri ise Comano Pontika, Komana, Evdoksia, Dokia, Dokat, Kah-Cun, Sobaru, Darün-Nusret, Darün-Nasr’dır.

Tarihi

Tarihi kazılar ile Tokat’ın tarihinin Milattan Önce 5500’lü yıllara uzanan tarihi geçmişi olduğu belirlenmektedir. 14 Devletin ve 5 Beyliğin egemenlik kurduğu şehirde, yapılan arkeolojik kazılar ile Kalkolitik Çağ’dan bu yana yerleşim olduğu bulunmaktadır. Tokat, Hatti, Hitit, Frig, Med, Pers, Büyük İskender, Pontus, Roma, Bizans, Arap, Danişment, Anadolu Selçuklu, İlhanlı, Beylikler, Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yaptığı bilinmektedir.

Doğal Güzellikleri

Tokat, pek çok medeniyete ev sahipliği yapması sebebiyle tarihi ve doğal yapılarının çeşitliliği oldukça dikkat çekmektedir. Önemli güzelliklerin arasında Saat Kulesi, Ballıca Mağarası, Mahperi Hatun Kervansarayı, Sebastapolis Antik Kenti, Tokat Kalesi, Ali Paşa Cami, Hıdırlık Köprüsü bulunmaktadır.

Tarım ve Sanayi Potansiyeli

Tokat, tekstil sektöründe oldukça gelişmiş bir durumdadır. Tekstil ve meyve suyu-gıda sektöründe dünya pazarına açılmıştır. Ayrıca tütün fabrikaları ile tütün sanayinde de oldukça gelişmiş durumdadır. Tokat şehrinde yem, tuğla, kireç, plastik, kil gibi çeşitli sanayi kolları gelişmiş durumdadır.

Ekonomik Önemi

Tokat Türkiye ve dünya azarında söz sahibi olması sebebiyle ekonomik açıdan şehir ve Türkiye için oldukça önemli bir durumdadır. Son olarak Türk Hava Yolları tarifeli uçak seyahatlerine açılan Tokat Havaalanı da ekonomi , eğitim , yatırım ve endüstri hamlesini büyük ölçüde etkilemiştir.

Sonuç olarak, Tokat’ın zengin tarihi geçmişi, doğal güzellikleri ve ekonomik potansiyeli şehri Türkiye’nin önemli noktalarından biri haline getirmektedir.