Afyon’un eski adı nedir? Ege Bölgesi’nin kadim ve güzide şehirlerinden biri olan Afyon ili eskiden hangi adla anılmaktaydı? Afyonlu olan, Afyon’da yaşayan birçok insan bu güzel şehrin eski adını bilmiyor. Yüzyıllar boyu önemli bir şehir olarak Anadolu coğrafyasında yer alan Afyon şehri eskiden çok farklı bir ada sahipti. İşte Afyon’un eski adı

Afyon’un Eski Adı Ne?

Afyonkarahisar, Ege Bölgesi’nde yer alan ve halk arasında Afyon olarak geçen bir şehirdir. Anadolu’nun güzide şehirlerinden biri olan Afyon, özellikle mermercilik ve gıda alanında adını duyurmuş bir ildir. Tarımda ve mermercilikte ününü sadece ülke içinde değil, ülke dışında da duyurmuştur. Afyon, sahip oldukları ile Anadolu’ya zenginlik katan önemli illerden biridir.

Afyon coğrafi olarak da çok önemli bir konumda yer almaktadır. Bulunduğu konum ile bağlantı merkezi özelliği görmektedir. Birçok büyük şehre komşu olduğundan ve İç Anadolu’yu Ege’ye bağlayan bir konumda olduğundan dolayı önemli bir yere sahiptir. Peki Afyon’un eski adı nedir? Eskiden Afyon hangi isimle anılırdı? İşte Afyon’un eski adı

Osmanlı Arşivlerinde Afyon’un Eski İsmi…

Afyonun Eski Adi Nedir (1)

Afyonkarahisar’ın eski ismi neydi? Osmanlı kayıtlarında Afyonkarahisar hangi adla geçmekteydi? 03 plakalı Afyonkarahisar şehri, Ege’nin önemli şehirlerinden biri olarak biliniyor. Yüzyıllar boyu yerleşimin olduğu bu şehir, köklü bir tarihe sahip.

Afyon yüzyıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. MÖ 2000 yıllarında Hititlilere bağlı bir şehir olmuştur. Sonraki dönemlerde yüzyıllar boyu çeşitli Türk devletlerinin bir ili olmuştur.

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan ve bu medeniyetlerin izlerini taşıyan Afyon zaman içinde farklı adlarla anılmıştır. Peki bu kadim şehrin eski adı nedir? Afyonkarahisar’ın eski ismi ‘’Karahisar-ı Sahip’’tir. Osmanlı arşivlerinden Karahisar-ı Sahip olarak geçmektedir.

Bu İsim Nerden Gelmektedir?

Karahisar ismi, şehrin ortasında bulunan yüksek ve koyu renkli volkanik kayaların renginden ve bu kayaların üzerinde bulunan hisardan gelmektedir. Sahip adı ise Sahip Ata Fahreddin Ali’nin unvanından gelmektedir. Sahip Ata Fahreddin Ali, Anadolu Selçuklularının son devrinde yaşamış ve Moğol istilasında buraya gelmiştir.

Tarihi MÖ 3000 yılına değin uzanan şehrin şu anki adının nereden geldiğini biliyor muydunuz? Şu anda kullanılan Afyon adı, yerleşim yerinde çok eskiden beri yapılan haşhaş ekimi ve üretiminden gelmektedir.