Balkon mobilyası günün yorgunluğunu atabilmeyi ve akşam vakitlerinden keyif almayı sağlayan balkon eşyalarıdır. Balkon mobilyası nasıl olmalıdır ve nasıl seçim yapılmalı sorularınıza cevap için uzman yorumlarını okumak; balkonunuza uygun malzeme ve renk seçimini yapmak önemlidir. Balkon mobilyası almak istiyorsanız başlangıçta uzman önerilerine bakmalı ve size uygun malzemeyi seçmelisiniz.

Balkon Mobilyası Modelleri Nelerdir?

Balkon mobilyaları açık alanınızın doğru şekilde dekore edilmesini sağlaması ve keyifli bir ortam oluşturması için tasarlanırlar. Ürünler tasarlanırken dikkat edilen malzemeler, renk ve tasarımlar mobilyalarının rahatlığı ve estetiği açısından önemlidir.

Balkon mobilyaları nelerdir ve hangi malzemeden yapılır araştırmanız için uzmanlar tarafında derlenen en kullanışlı, en dayanıklı ve estetik mobilyaları burada bulabilir ve sağlıklı bir karar verebilirsiniz.

1 – Sentetik Rattan Balkon Mobilyası

Rattan temelde iki şekilde üretilen bir malzemedir. Doğal rattan, palmiye ailesinden üretilirken dış mekan mobilyalarında sıklıkla sentetik rattan kullanılır. Balkon mobilyası modelleri için sentetikten üretilen rattan lifler doğal rattanla benzer şekilde dokunsa da genellikle aşınmaya ve solmaya karşı daha dayanıksızdır.

Bu yüzden UV katkı maddeleri ve polietilen reçine ile kaplanır. Böylece üretilen mobilyaların daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını mümkün kılar. Bahçe oturma grubu yapımında da kullanılan  sentetik rattan balkonunuzda oldukça ferah ve doğal bir görünüm sunar.

2 - Cam Balkon Mobilyaları

Cam balkon mobilyaları hafiflerdir ve görsel olarak çok az yer kaplarlar. Bunun sebebi cam malzemenin ışığı yansıtan ve dolayısıyla mekanın daha parlak, daha geniş görünmesini sağlayan yapıda olmasıdır. Az doğal ışık alan bir balkonunuz varsa cam balkon mobilyası tercih ederek daha ferah bir görünüme ulaşabilirsiniz.

Cama uygulanan yeni teknoloji işlemler camın diğer malzemelere göre daha güvenlik ve daha sert bir yapıya ulaşmasına imkan veriyor. Cam balkon mobilyaları genellikle kırılmaya karşı büyük direnç ve dayanıklılık gösteren temperli cam içerirler.

3 - Plastik Balkon Mobilyaları

Plastik malzemenin en büyük avantajlarından biri sıcaklık ve nem farklılıklarına karşı sabit kalabilmesidir. Bu özellik balkonda kolaylıkla kullanılmasını mümkün kılar. Ayrıca hafifliği taşınabilir özellikte olmasını sağlar ve evinizde başka yerlerde de kullanabilmenize imkan verir.

Plastik mobilyalar sıklıkla sandalyeleri üst üste istiflenebilecek şekildedir. Bu da alandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Açık balkonlarınızda bile temizliği çok kolay olduğundan ömrü de uzun olacaktır. Ayrıca diğer malzemelere göre oldukça uygun fiyatlara plastik balkon mobilyası sahibi olabilirsiniz.

4 - Bambu Balkon Mobilyaları

Güçlü kök sistemi ile bambu inanılmaz derecede dayanıklı bir malzemedir. Bambu o kadar güçlü ki, tarihte tekneler, köprüler ve iskeleler inşa etmek için kullanılırdı. Ayrıca bambu sert ahşaptan daha hafif olduğundan kolay taşınır ve düzenlenir.

Bahçe mobilyası çeşitleri için de çokça kullanılan bambu neme karşı ahşaptan daha dirençli olduğu için su ile temastan zarar görmez. Odun gibi çürüme özelliği göstermez ve temizlemek kolaydır. Hafif nemli bir bezle silmeniz yeterli olur. Takım istemiyorsanız bambudan küçük balkon koltukları bulmanız da oldukça kolay olacaktır.

5 - Masif Ahşap Balkon Mobilyası

Masif ürünler, ahşabın tamamen doğal haliyle bulunur ve ağacın saf hali olarak kabul edilir. Bu yüzden masif ahşaptan yapılan mobilyalar, az işlendikleri için ahşap malzemenin doğallığını büyük ölçüde korunur.

Masif ahşap balkon mobilyaları genelde küçük balkon mobilyaları arasındadır. Bu da masif ahşaptan yapılan mobilyanın, daha kullanışlı, dayanıklı kaliteli olmasını sağlar. Ancak fazla maliyeti, özenli ve düzenli bakım gerektirmesi ve ağır bir malzeme olması sizi yorabilir.

6 - Metal Balkon Mobilyası

Mobilyada metal kullanımı, sahip oldukları sağlamlıkları ile dikkat çeken mobilyalar üretilmesini sağlar. Sağlamlık ve uzun süreli dayanıklılık beklentisi olanlar mobilyada metal kullanımı açısından mobilyaların kritik bölgelerinde kullanılan metallerin avantajlarını göz önünde bulundurabilir.

Metalin sağlık açısından da herhangi bir zararı bulunmamaktadır oldukça işlevseldir. Yalnız zemininizi korumak için mobilyanızın ayaklarına küçük aparatlar takmayı unutmayın!

7 - İp Örgü Balkon Mobilyası

Her türlü hava koşullarına uygun mobilyalar arasında sayılabilecek diğer malzeme iptir. İp örgü mobilyalar çevre dostudur ve geri dönüştürülebilirdir. İp örgü mobilyalar her türlü hava koşullarına dayanıklı olacak şekilde tasarlandığından bahçe ve balkon mobilyası olarak sıkça tercih edilir.

İp örgü mobilyalarınızda oluşabilecek lekeler ufak bir dokunuşla kolayca temizlenir. Sabunlu bezle silip bölgeyi iyice kurulayıp açık havada kurumaya bırakabilirsiniz.

8 – Polyester Reçine Balkon Mobilyası

Polyester reçine, bulaşık ve çamaşır makineleri de dahil olmak üzere neredeyse bütün ıslak aletlerin iç kısmında sıklıkla kullanılır. Reçine astarları çelik kısımlara kıyasla daha avantajlıdır ve kesinlikle paslanmazlar. Böylece yağmurlu havalarda endişe etmenize gerek kalmayacaktır.

Diğer pek çok malzemeye göre polyester reçinesini popüler kılan hafif dayanımı, aynı zamanda balkon mobilyası üretiminde de faydalı olmasıdır. Hava koşullarına da oldukça dayanıklıdır.

9 – Akrilik Balkon Mobilyası

Heykeltraşlar ve cam sanatçıları, akriliğin neme ve hava koşullarına çok dayanıklı oluşu ve ışık kırma kapasiteleri nedeniyle dış mekan tasarımları için akrilik kullanırlar.  Ayrıca camdan yüzde 50 daha az ağırlığa sahiptir ve kolay taşınabilir.

Yüksek etki altında kırılmaz ve kırılırsa tehlike oluşturmayacak kadar büyük, donuk kenarlı parçalara ayrılır. Balkonda dışardan gelebilecek olan kazalar için oldukça donanımlı bir kullanım sunar.

10 – Çelik Malzeme Balkon Mobilyası

Çelik malzeme oldukça esnek ve hafiftir. Elastisitesi ahşabın 10 katı kadardır. Bu özellik çeliğin diğer malzemelere göre kırılma, parçalanma tehlikesinin daha az olduğunu ve kolay şekillendiğini gösterir.

Ayrıca çelik malzeme sağlamlığından dolayı daha az kullanılacağından balkon mobilyası ağırlığı diğer alternatiflerine göre daha hafif olacaktır. Sağlıklı bir şekilde üretildiyse mobilyanızın ömrü uzun olacaktır. Üstelik çelik oldukça doğa dostu bir malzemedir. Kalite kaybı olmaksızın %100 geri dönüştürülebilir.

11 – Demir Balkon Mobilyası

Özellikle siyah demir mobilyalar, iyi aydınlatılmış balkonlar gibi dış mekan ortamlarında harika görünmektedir. Daha yoğun renk mobilyayı daha ağır gösterir ancak renkli aksesuarlar veya renkli minderlerle bu dengelenebilir ve sonuç çok hoş olur.

Eğer zengin ve dikkat çekici bir görünüm arıyorsanız altın tonlarında demir mobilya tercihi de yapabilirsiniz. Demir balkon oturma grubu tarihi bir görünüm verir ve dış mekanı zenginleştirir.

12 – Alüminyum Balkon Mobilyası

Her kesin genellikle ilk tercihi alüminyumdur. Çünkü alüminyum balkon mobilyası diğer balkon mobilyalarına göre daha uzun ömürlü ve hafiftir. Üstelik alüminyum materyali su ile temasında korozyona uğramaz ve paslanmaz.

Bunun yanında alüminyum dört mevsime uyum sağlayabilen bir özelliktedir. Yıl boyunca çok sıcak ya da çok soğuk havalarda bile rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca uygun fiyatlı bir malzeme olduğu için de balkon mobilyası denildiğinde ilk akla gelen ürünlerdir.