Dokuma kilimler eski zamanlarda evlerde sıkça görülmekteydi. Dokuma kilim için olan arayış Bingöl’ün Türkiye için önemi nedir sorusuna cevap verici niteliktedir. Peki dokuma kilim hala yapılıyor mu, kullanılan boyalar kök boya mı? Bunun gibi merak uyandıran tüm soruların cevaplarını yazıda inceleyebilirsiniz.
Dokuma Kilim Nedir?
Genellikle yün ve pamuk ile geleneksel yöntemler kullanılarak yapılan kilimlerdir. Tabiatın güzelliği, ayrılık, hüzün ve bekleyişler motifler ile halıya aktarılarak dokunmaktadır. Halı sözcüğü aslında Kalı’dan gelir ve bu geline verilen mehir anlamını taşımaktadır.
El sanatları şehirde çok meşhurdur ve en çok yapılan ürünlerden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Heybe
- Cacim
- Keçe
- Yün Çorap
- Ahşap Oymacılığı
Bingöl’ün Türkiye için Önemi Nedir?
Bingöl geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu da halıların yapılış şeklini sargı ve çözgülerini değişik biçimde aktarılmasına neden olmaktadır.
Bunun yanı sıra şehirde ahşap oymacılığı da oldukça meşhurdur. Ev eşyaları, süsler ve ahşap oyuncaklar sıklıkla yapılır atta hediye edilirdi. Yemekleri açısından da oldukça beğenilen Bingöl şehre gelenlere ziyafet sunmaktadır.
Bingöl’de Ne Yenmeli?
Doğu mutfağının incisi et Bingöl’de de karşımıza bolca çıkmaktadır. Kendine özgü tüm yemekleri damaklara lezzet katmaktadır. En çok tercih edilen diğer yemekleri ise şu şekilde sıralanabilir.
- Löl
- Mastuva
- Zerde
- Dolanger
- Keledoş
A- Löl – Gömme
Bingöl’de kışın sıklıkla yapılan bu yemek hamur yemeğidir. Hamurun içerisine kıyma, peynir veya çökelek konularak kalın ve yuvarlak bir ekmek şekli verilir.
İki sacın arasına da koyulan hamur üzeri ateş ile örtülerek pişmeye bırakılır. Piştikten sonra üzerine kızgın yağ dökülerek servis edilir.
B- Bingöl’ün Türkiye için Önemi | Mastuva
Yoğurt, pirinç, yumurta ve un kullanılarak yapılan bu yemek Bingöl için önemli bir lezzettir. Yumurta ve pirinç çırpılarak kaynayan suya dökülür. Un da eklenir ve katı bir kıvam elde edilir. Sonra tereyağı eritilerek servis edilir.