Eskişehir Büyükşehir Belediyesi (EBB) tarafından Seyitgazi yolu üzerindeki Entegre Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi'nde ortaya çıkan metan gazı, serada değerlendirilerek tropikal bitki üretiminde kullanılıyor. Palmiyeden muza kadar pek çok Akdeniz iklimine ait bitki burada yetiştirilirken, aynı zamanda 150 bin ton karbondioksit emisyonunun önüne geçiliyor.

“Atık ısı serada verimli şekilde değerlendiriliyor”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi Şube Müdürü Maden Mühendisi Merve Sayılır, atık ısının çevreci bir şekilde kullanıldığını belirterek şu açıklamalarda bulundu:

"Seramızda, entegre katı atık bertaraf ve enerji üretim tesisinde açığa çıkan atık ısıyı değerlendiriyoruz. Şehir merkezinden ve kırsal ilçelerden gelen evsel ve organik atıklar fermantasyon yöntemiyle metan gazına dönüştürülüyor. Ayrıca depo gazından da metan elde ediliyor. Bu gazlar biyogaz balonlarında biriktirilerek 7 motorlu elektrik üretim sisteminde kullanılıyor. Elektrik üretimi sırasında açığa çıkan ısı ise seramızda tropikal bitki yetiştirmek için kullanılıyor. Şu an 2 bin metrekarelik alanda 60 farklı tropikal bitki üretiliyor.”

“Üretilen bitkiler şehir süslemesinde kullanılıyor”

Sera sayesinde Eskişehir'de Akdeniz ve tropikal iklime ait bitkilerin yetiştirilebildiğini vurgulayan Sayılır, buradaki bitkilerin kentin peyzaj düzenlemelerinde kullanıldığını söyledi.

"Burada üretilen bitkiler, Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından refüjlerde ve şehir süslemesinde değerlendiriliyor. Yeşil enerji kullanarak sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturduk. Böylece 150 bin ton karbondioksit gazı emisyonunun bertaraf edilmesini sağlıyoruz."

Serada palmiyeler, muz ağaçları ve çeşitli tropikal bitkiler yetiştirilirken, yaz aylarında şehirde dekoratif süslemelerde kullanılıyor. 10 kişilik bir ekip tarafından budama, gübreleme ve sulama işlemleriyle üretime katkı sağlanıyor. Atık gazın verimli şekilde değerlendirilmesiyle hem çevreye katkı sağlanıyor hem de sürdürülebilir bir yeşil enerji modeli uygulanıyor.