Üst düzey bir futbola, kalabalık taraftar kitlelerine ve hemen her şehirde olağanüstü bir atmosfere sahne olan Almanya’daki Avrupa Şampiyonası’nın beklentileri karşıladığını söylemek mümkün. Turnuvanın sonunda İspanya hak ettiği şampiyonluk kupasını aldı. Üç yıl önce COVID etkisinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası ve Katar'daki 2022 Dünya Kupası'nın ardından, Almanya'daki organizasyonun futbolseverlere yeniden harika bir futbol festivali sunduğu söylenebilir.

Bunu sosyal medyada UEFA’nın, ülke federasyonlarının, oyuncuların ve taraftarların paylaşımlarında görmek de mümkündü. Flashscore canlı skor ekibi turnuvanın ardından Euro 2024'ün sosyal medya rakamlarını inceledi. Result Sports'un saygın online veri analistleriyle birlikte, turnuvaya katılan federasyonların ve oyuncuların sosyal medya profillerinden elde edilen en önemli bulgu, rakam ve verilere ışık tuttuk.

Lamine Yamal herkesi gölgede bıraktı

Yeni Avrupa şampiyonunun 16 yaşındaki genç oyuncusu sadece turnuvanın oyuncusu seçilmekle kalmadı, aynı zamanda sosyal medyadaki varlığıyla da zirveye çıktı. Yamal dört hafta içinde 13 milyon gibi inanılmaz bir yeni takipçi sayısına ulaştı. Toplamda yaklaşık 25 milyon takipçi ile bu yaklaşık %52'lik bir artışa karşılık geliyor. 15 milyon takipçiyle Instagram Yamal'ın en güçlü sosyal medya kanalı olurken, onu 9 milyon takipçiyle TikTok izliyor.

Euro 2024’Ün Sosyal Medya Şampiyonları

Result Sports CEO'su Mario Leo, bir fenomen haline gelen Yamal'dan çok etkilendiğini belirtiyor: "Kesinlikle olağanüstü bir yetenek. Gelişim sürecinde büyük sıçramalar yapacak çünkü sadece 16 yaşında ve büyük bir potansiyele sahip. Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi bile o yaşta tam olarak hazır değildi. Aynı şey sosyal medya için de geçerli. Ayrıca Avrupa Şampiyonası sırasında muazzam bir medya çarpanı etkisinden de faydalanıyor. Her şey yolunda gitmeye devam ederse Yamal spor, medya ve pazarlama açısından Ronaldo ve Messi seviyesine ulaşabilir. Önünde hala uzun bir yol olduğu açık. Ancak potansiyeli tartışmasız ve 2026 Dünya Kupası'na kadar, bu yolculuğun onu nereye götüreceği hakkında fikir yürütmek çok daha kolay olacak."

Sportif başarı olmasa da Mbappe ve CR7 yükselişteydi

Avrupa Şampiyonası sırasındaki erişim artışı açısından, Kylian Mbappe (+6,2 milyon takipçi) ve Cristiano Ronaldo (+5,4 milyon takipçi) ile iki deneyimli oyuncu ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. CR7, toplam takipçi sayısı açısından halen başarı ölçütü olmaya devam ediyor. Tüm profillerde 917 milyondan fazla kişi Portekizli süperstarı takip ediyor.

İngiltere'nin önde gelen isimlerinden Jude Bellingham 3,3 milyon yeni takipçiye sahip olmanın mutluluğunu yaşıyor; bunun 3,15 milyonunu sadece Instagram hesabına borçlu. Ancak bu rakam Bellingham'ı Avrupa şampiyonları arasında sadece beşinci sıraya yerleştiriyor çünkü - oldukça şaşırtıcı bir şekilde - Alman Joshua Kimmich de takipçi sayısında büyük bir artış kaydetti. Turnuva esnasında 3,4 milyon kişi Alman oyuncuyu takip etmeye başladı. Bahsi geçen diğer oyunculara kıyaslandığında ilginç bir ayrıntı göze çarpıyor: Kimmich'in erişimindeki artış esas olarak Facebook'ta gerçekleşti ve Kimmich bu platformda 3,3 milyon yeni takipçi kazandı.

İngilizler Fransızlarla farkı kapattı

Katılımcı ülkeler arasında İngiltere, Almanya'daki turnuvanın sosyal medya şampiyonu oldu. İngiltere'nin takipçi sayısı 4,8 milyon arttı. Bu artışla birlikte, İngiltere Futbol Federasyonu'nun profillerini 43,4 milyon kişi takip ediyor. Fransa ise 51,8 milyon takipçisiyle en fazla sosyal medya takipçisine sahip olan ülke olurken, Fransızlar Avrupa Şampiyonası süresince 1,9 milyon yeni takipçi kazandı. Başarılı bir turnuvayı geride bırakan Milli Takımımız ise yaklaşık 2,2 milyon yeni takipçiyle, takipçi sayısını en çok artıran 4. ülke oldu ve böylece Türkiye toplam sosyal medya takipçi sayısını 5,5 milyonun üzerine çıkarmış oldu.

Ancak Mario Leo, 2024 yazında gösterdikleri sportif başarı ve medya performansından dolayı küçük ülkeleri de takdir ediyor: "Başarılı ya da şaşırtıcı derecede iyi performans gösteren ülkeler Avrupa Şampiyonaları sırasında sosyal medyadan da faydalandılar. Bunlar arasında İsviçre, İspanya, İngiltere ve Hollanda'nın yanı sıra Gürcistan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Slovakya da yer alıyor. Bu federasyonlar takipçi sayılarını çift haneli oranlarda artırdı. Gördüğünüz gibi, Avrupa Şampiyonalarının çarpan etkisi çok büyük. Bu bağlamda TV, radyo, yazılı basın ve yapılan canlı yayınlar çarpan etkisi sağladı. Dolayısıyla, bu gibi durumlarda nispeten kısa bir süre içinde çok büyük bir sıçrama yapmak mümkün."

Euro 2024 Sosyal Medya Detay

Gürcistan ise potansiyelini tam olarak kullanamadı. Gürcistan Futbol Federasyonu sosyal medya kanallarında turnuva boyunca ulusal dilde paylaşımlar yapmaya devam etti. Mario Leo bu duruma şaşırdığını belirtiyor: "Stratejik olarak, uluslararası alanda daha fazla kişiye ulaşmak için İngilizce paylaşım yapmak daha iyi bir fikir olabilirdi."

Bu Avrupa Şampiyonasının bir başka yeni özelliği de oyuncuların ve futbol federasyonlarının takipçilerinin önemli ölçüde daha küresel hale gelmesiydi. Portekiz, Avrupa Şampiyonası sırasında yaklaşık %70'i uluslararası taraftarlardan oluşan 2 milyon civarında takipçi kazanmayı başardı. Mario Leo bu gelişmeyi "akışkan taraftarlar" olarak adlandırıyor ve oyuncu profillerinin takipçilerinin ülke futbol federasyonlarının profilleri üzerinde de önemli bir etkiye sahip olduğunu belirtiyor.

UEFA'dan rekor büyüme ve katılımcı ülkelere en üst düzeyde destek

Lamine Yamal'a yönelik tüm övgülere ve oyuncuların ve ülke futbol federasyonlarının elde ettiği kayda değer büyümeye rağmen Mario Leo özellikle UEFA'nın ve taraftarların performansından etkilendiğini belirtiyor.

"Saha dışında, elbette Hollandalı taraftarlar sokaklardaki coşkulu tezahüratlarıyla büyük dikkat çekti, ama aynı zamanda Münih'teki İskoç gaydacılar, Alman saksafoncu ve Deutsche Bahn hakkındaki komik şarkılarıyla Avusturyalı taraftarlar da önemli bir rol oynadılar. Tüm bu eğlenceli anlar aynı zamanda ülke futbol federasyonlarının profillerinde hikâye ve reels videoları halinde paylaşıldı. Bu sayede taraftarlar fark edildiklerini hissettiler. Federasyonların sadece maçlara odaklanmayıp sosyal medya kanallarında tüm etkinlik deneyimini paylaşmaları bence harikaydı. Maçlara gelince, UEFA ve federasyonlar arasındaki güzel ortak paylaşımlar gerçekleştirildi. Videolar ve fotoğraflar sadece son derece hızlı değil, aynı zamanda inanılmaz kaliteli bir şekilde hazırlanarak paylaşıldı. Bu da tüm katılımcıların rekor sürede harika hikayeler anlatmasına olanak sağladı. Bu nedenle en büyük başarıyı sosyal medya profillerine dört hafta içinde %26'lık bir artışla 22 milyon yeni takipçi çekmeyi başaran UEFA elde etti."