Kars’ın Türkiye için önemi Rus Ordularına karşı alınan Kars Zaferi’ne kadar dayanmaktadır. Bu savaşta donarak şehir olan 60.000 asker günümüzde ‘Sarıkamış Şehitleri’ olarak anılmaktadır. Öte yandan Türkiye’de ki en eski Türkçe isme sahip şehir olma özelliğini de taşımaktadır. İsminin kaynağını Karsaklardan almaktadır.
Kars’ın Tarihi – Kars’ın Türkiye İçin Önemi
Türkiye’nin en eski yerleşim yerine sahip şehirlerinden biri olan Kars’ın tarihçesi Cilalı taş devrine kadar dayanmaktadır. Hurriler, Urartular, İskitler, Partlar, Sasaniler ve Bizanslar bölgede hakimiyet süren devletler arasında yer almaktadır.
Selçuklu Devleti 1064 yılında Sultan Alparslan önderliğinde bölgeyi fethederek Türk kavimleri için Anadolu’ya giden yolu açmıştır. Ardından Moğollar, Akkoyunlular, Karaoyunlular Kars ve civarında hüküm süren Türk devletleri olmuştur. Daha sonra Yavuz Sultan Selim bölgeyi fethederek Osmanlı hakimiyetine almıştır.
Kars İklimi ve Coğrafi Önemi
Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Kars’ta karasal iklim hakimdir. Fakat yükseltisinden kaynaklı bu iklimi çok sert yaşamaktadır. Yazlar ılık ve kurak geçerken kışlar dondurucu soğukla ve karla geçmektedir.
Öte yandan Kars’ta çok sayıda plato bulunmaktadır. Türkiye’nin en yüksek ovaları da bu şehirde yer almaktadır. Ermenistan’a kıyısı olan bu şehirde Akyaka sınır kapısı bulunmaktadır ve 1993’ten beri kapalıdır.
Kars Kültürü
Türkiye’nin en yüksek ve en eski şehirlerinden biri olan Kars’ta farklı etnik kökenler bulunmaktadır. Bu anlamda neredeyse kozmopolit özellik taşıyan bu şehirde Türkler ve Kürtler ağırlıklı olarak yaşamaktadır. Ahıska Türkleri, Türkmen Aleviler, Azerbaycan Türkleri, Terekemeler de Kars kültürünü oluşturan etnik yapılardandır.
Kars’ta Gezilecek Yerler
Kars kış aylarının gelmesiyle beraber Turistlik anlamda en çok tercih edilen şehirlerden biri olmaktadır. Bunun en temel nedeni Turistlik Doğu Ekspresinin Kars’a gidiyor olmasıdır. Eğer sizler de Kars rotası oluşturmak isterseniz aşağıdaki yerleri muhakkak gezmelisiniz;
- Kars Kalesi, Müzesi
- Kafkas Cephesi Harf Tarihi Müzesi
- Tigran Honents
- Taş Köprü
- Sarıkamış Kayak Merkezi
- Kars Baltık Mimarisi
Kars’ta Ne Yenir?
Yöresel lezzetleri ile de ön plana çıkan bu şehre yolunuz düştüğünde muhakkak tadına bakmanız gereken bazı yemekler bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
- Kars Böreği
- Hangel
- Tandırda Kaz Çekmesi
- Hasuda
- Katmer
- Tencerede Şiş Kebap