Türkiye’de 4’üncü, Eskişehir’de ise ilk olan poliklinik, çocukların sağlıklı bir ağız yapısına sahip olmaları için koruyucu hekimlik ve tedavi hizmetleri sunuyor. Hiçbir ücret talep edilmeyen merkez, çocuklara uygun şekilde tasarlanmış ortamıyla dikkat çekiyor. Çocuklar burada çizgi film izleyip eğitimlere katılırken diş sağlığı kontrollerini yaptırabiliyor. 4-18 yaş grubuna yönelik psikolojik destek, eğitim, tedavi ve acil müdahale hizmetleri de sağlanıyor.
Merkezin 10 yıllık çalışmaları sonucunda:
- 78 bin 723 çocuk taramadan geçirildi,
- 37 bin 128 çocuğun tedavisi gerçekleştirildi,
- 25 bin 489 çocuğa diş sağlığı eğitimi verildi,
- 5 bin 824 çocuğa psikolojik destek sağlandı.
Başkan Ataç: "Amacımız Çocuklarımızı Sıfır Çürük Hedefine Ulaştırmak"
Merkezin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, projenin önemini şu sözlerle vurguladı:
"Mesleğim diş hekimliği olduğu için bu alanda hep bir şeyler yapmak istedim. 2013 yılında Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’ni hayata geçirdik. Sağlık ağızdan başlar. Tepebaşı’ndaki çocuklarımızın ‘Sıfır çürük’ hedefine ulaşmasını istiyoruz. İsveç bunu 10 yılda başardı. Bunun yolu koruyucu hekimlikten geçiyor. Biz de çocuklara eğitim vererek tedavi süreçlerine devam ettik. 78 bin 723 çocuğumuzu taradık, 37 bin 128 çocuğumuzu tedavi ettik. Sağlık hizmetlerinin maliyeti düşünüldüğünde burada yapılan işin kıymeti ortaya çıkıyor.”
Başkan Ataç, merkezde çocuklara doğru sağlık bilincini aşılamanın yanı sıra sağlıklı bir geleceğe adım atmaları için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Diş Hekimlerine Özel Mesaj
Diş Hekimleri Günü ve Ağız Diş Sağlığı Günü dolayısıyla meslektaşlarını da unutmayan Ataç, "Tüm meslektaşlarımın bu özel gününü kutluyorum. 15 yıl oda başkanlığı yapmış bir hekim olarak onların kentimize ne kadar iyi hizmet verdiğini yakından biliyorum. İşlerini en iyi şekilde yapacaklarına olan inancım tam” ifadelerini kullandı.
Tepebaşı Belediyesi’nin bu örnek projesi, koruyucu hekimlik ve sosyal belediyecilik anlayışını bir araya getirerek çocukların sağlık geleceğine önemli bir katkı sağlıyor.