Sağlık

Zigomatik İmplant Nedir? Kimler İçin Uygundur?

Zigomatik İmplant Nedir? Zigomatik İmplant Nedir? Kimler İçin Uygundur? Zigomatik İmplant Fiyatları 2024 | Zigomatik İmplant ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Abone Ol

Zigomatik implant; üst çenesinde şiddetli derecede kemik erimesi bulunan hastalar için geliştirilmiş bir tedavidir. Adını, yerleştirilmiş olduğu elmacık kemiğinden (zigoma) alan bu implant, geleneksel dental implantlara kıyasla daha uzundur. Diş eksikliğinin giderilmesini hedefleyen bu tedavi, etkili ve kalıcı sonuçları verir. 

Geleneksel tedavilerde yapay diş kökleri direkt olarak çene kemiklerine yerleştirilir. Ancak yaşlılık ve kemik erimesi gibi nedenlerle üst çene kemiğinin yoğunluğunun yetersiz olduğu hastalarda, kemik grefti ve zigomatik implant seçenekleri gündeme gelir. Zigoma implantları, direkt olarak elmacık kemiğine yerleştirilir ve sağlam bir destek sağlaması nedeniyle uzun ömürlü kullanım sağlar.

Zigomatik İmplant Nedir?

Zigomatik implant; diş kaybı olan ve üst çene kemiğinde ciddi seviyede kemik erimesi (rezorpsiyon) bulunan hastalara yönelik bir tedavidir. Normal diş implantlarının üst çeneye uygulanmasının mümkün olmadığı durumlarda gündeme gelir. Zygoma, yani elmacık kemiğine yerleştirilir ve bu kemiğin sağlam yapısı sayesinde hastaların diş eksikliklerinin kalıcı olarak giderilmesini sağlar.

Kemik greftine ihtiyaç duyulmayan bu tedavi, oldukça hızlı sonuç verir. İlk bakışta geleneksel implant tedavisi ile benzer etkileri gösterdiği fark edilir. Ancak yapay diş kökleri üst çeneye değil, elmacık kemiğine yerleştirilir. Bu yüzden normal implantlara kıyasla daha uzun ve daha farklı yapıdadır.

Normal implantların uzunluğu 8-15 mm arasındayken, zigomatik implantlar ise 30-50 mm uzunluğa sahiptir. Bu prosedürün sağladığı avantajlardan bazıları, aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Avantajlar

Açıklama

Yetersiz Çene Kemiği

Çene kemiği yoğunluğu yetersiz olan hastalarda dahi rahatlıkla uygulanır. Elmacık kemiğinin yoğun ve sert yapısından yararlanılır.

Kemik Grefti

Uygulama için kemik greftine ihtiyaç duyulmaz ve direkt olarak tedaviye başlanır.

İyileşme Süresi

Kemik grefti gerektirmediği için iyileşme süresi daha kısadır. 

Başarı Oranı

Deneyimli doktorların uyguladığı zigomatik implant tedavilerinde başarı oranı çok yüksektir.

Estetik ve Fonksiyonel

Bu tedavi, hem estetik hem de fonksiyonel problemlerin çözümüne katkı verir. 

Zigoma İmplant Nasıl Yapılır?

Zygoma implantı, geleneksel implant tedavilerinde olduğu gibi bazı aşamalarla elmacık kemiğine yerleştirilir. Söz konusu tedavinin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İlk olarak hastaların klinik ve radyolojik değerlendirmesi yapılır. Bu süreçte volümetrik tomografi, panoramik röntgen ve dental tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Bu görüntüler ile elmacık kemiğinin tedavi için uygunluğu değerlendirilir. Ayrıca implantların hangi açı ile yerleştirileceği belirlenir.
  • Prosedür için hastalar anestezi altına alınır. Hastanın durumuna bağlı olarak cerrah tarafından lokal veya genel anestezi tercih edilir.
  • Kesi, üst çenedeki yumuşak dokuya açılır. Elmacık kemiğine ulaşmak için gerekli hazırlık yapılır. Geleneksel tedaviden farklı olarak bu prosedürde implant için gerekli alan maksiller sinüs bölgesinin üzerinden açılmaktadır.
  • Zigomatik implant, belirlenen açı ile hassas bir şekilde elmacık kemiğine yerleştirilir. Yerleştirme sonrasında yapay diş kökünün stabilitesi kontrol edilir. Stabilitenin yeterli olması durumunda geçici protezler takılarak, hastaların günlük yaşamlarına devam etmeleri sağlanır.
  • Bu aşamadan sonra osseointegrasyon süreci başlar. İmplant ile elmacık kemiği, yaklaşık 1-3 ayda kaynar ve bir bütün haline gelir. Bu sürecin ardından ise hastalara kalıcı protezler takılarak işlem tamamlanır.

Tedavi planlamasında hastaların beklenti ve istekleri de dikkate alınır. Farklı zigoma implant markaları arasından seçim, hastaların isteklerine göre yapılır. Ayrıca yapay diş köklerinin üzerine yerleştirilecek olan protezlerin seçimi de yine hastaların tercihine bırakılır. Bu noktada diş hekimlerinin tavsiyelerini önemsemek, uzun ömürlü sonuçlar için son derece önemlidir.

Zigomatik İmplant Kimler İçin Uygundur?

Zigomatik implant, üst çene kemiğinde yeterli desteği olmayan hastalara yönelik bir prosedürdür. Etkili sonuçlar veren bu prosedürün uygulanacağı hasta grupları şu şekildedir:

  • Osteoporoz veya farklı nedenlerden dolayı üst çene kemiğinde ileri seviyede erime ya yoğunluk kaybı olan hastalar, bu tedavi için uygun adaydırlar. 
  • Çok uzun yıllar diş kaybı ile yaşayan hastaların çene kemiğinde ileri seviyede yoğunluk kaybı meydana gelebilir. Bu tür kişiler için elmacık kemiği implantı etkili bir seçenektir.
  • Kemik yoğunluğunun yetersiz olduğu durumlarda greft, etkili bir seçenektir, ancak zaman gerektirir. Kemik grefti istemeyen veya bu yöntem için uygun olmayan hastalar, zygoma implantı için uygun adaydırlar.
  • Üst çene kemiği yoğunluğu yetersiz olan hastalar için sinüs kaldırma bir diğer seçenektir. Bu seçeneği tercih etmeyenler, elmacık kemiği implantı yaptırabilir.
  • Daha önce geleneksel implant tedavisi yaptıran, ancak başarısız olan kişiler de uygun aday olarak kabul edilir.

Hastaların bu prosedür için uygun aday olup olmadıklarına, yapılacak tetkiklerin ardından uzman doktor (çene cerrahı) tarafından karar verilir. 

Zigomatik İmplant Fiyatları

Zigomatik implant fiyatları üzerinde etkili olan çok farklı unsurlar vardır. Fiyatlar; tercih edilen implant markası, doktor deneyimi, kliniğin ücret politikası, uygulanacak tedavi yöntemi ve yerleştirilecek implant sayısına göre değişir. Tedavi, her hastaya özel olarak planlanır. En doğru fiyatı öğrenmek için konsültasyona gitmek, hem tedavi hem de rakamları öğrenmek gerekir.

Zigomatik İmplant Yorumları

Zigoma implant yaptıranlar yorumları, bu tedaviyi düşünenler açısından önemli donelerdir. Diş kaybı yaşayanlar, yorumlar üzerinden hastaların nasıl bir süreç geçirdiğini görerek, buna göre planlama yaparlar. Ayrıca tedavinin başarısı, etkileri ve zorlukları da bu yorumlar da görülür.

Hasta yorumları genel olarak incelendiğinde, tedavinin başarılı ve uzun ömürlü sonuçlar verdiği görülür. Diş eksikliği etkili olarak giderildiği ve hastaların yaşam kalitesinin arttığı fark edilir.

Zigomatik İmplant ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Zigomatik implant ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 - Zigoma Nedir?

Zigoma, elmacık kemiğine verilen diğer isimdir. Aynı zamanda zygoma olarak da bilinir.

2 - Zigomatik İmplant Pahalı mı?

Zigomatik implant fiyatları; doktor deneyimi ve tedavi kapsamına göre değişir. Tedaviler, hastalara özel olarak planlanır ve bundan dolayı rakamlar, her hasta için farklı olabilir.

3 - Elmacık Kemiği İmplantı Nedir?

Elmacık kemiği implantı; yeterli üst çene yoğunluğu bulunmayan kişilere yönelik bir tedavidir. Zigoma implantı olarak da bilinir.

4 - Zigoma İmplant Kimler İçin Uygundur?

Yetersiz üst çene kemiği yoğunluğu olan ve geleneksel dental implant tedavisi için uygun olmayanlara yönelik bir tedavidir. Bu tedavi için kişilerin uygun aday olup olmadıklarına, çene cerrahi karar verir.