Bayburt’un en büyük camisi, kültürel çeşitliliğin fazla olduğu Bayburt’un öne çıkan bir simgesidir. Birçok önemli ille iç içe olan Bayburt en büyük camileri sayesinde kültürel varlığını zenginleştirmektedir. Bayburt’ta gezip görülmeyi bekleyen en büyük Bayburt camii sizlerledir!

Kültürel Çeşitliliklerle Bayburt’un En Büyük Camisi!

Anadolu Selçuklu sultanları, Akkoyunlu soyundan gelen önemli kişiliklerin izlerini taşıyan Bayburt’un en büyük camisi, adeta tarihi yansıtmaktadır. Dönemin şartlarını ve durumunu özetleyen bu yapılar sayesinde tarihi atmosferi doyasıya hissedebilirsiniz. İşte en büyük Bayburt camileri şu şekilde ele alınmaktadır:

1 – Bayburt Ulu Camii

Bayburtun En Buyuk Camisi Hangisi (5)

Anadolu Selçuklu sultanlarından biri olan II. Gıyaseddin Mesut zamanında yaptırıldığı kabul edilmektedir. Pek çok onarımdan geçen bu camii 1967 yılında tümüyle ele alınarak restore edilmiştir. Caminin kuzey doğusundaki minare kaidesinin büyük onarımını belgeleyen 1850 tarihli kitabe yer almaktadır.

Kare kaideli minarede çiniler Anadolu Selçuklu çinilerinin özelliklerini gözler önüne sermektedir. Anadolu Selçuklularının izlerini taşıyan Bayburt Ulu Camii, Bayburt’un kültürel açıdan önemli bir camidir.

2 – Sünür Kutlu Bey Camii

Bayburtun En Buyuk Camisi Hangisi (4)

Akkoyunlu devletinin kurucusu Turali Bey oğlu Fahrettin Kutlubey tarafından yaptırılan bir camidir. Bu caminin kapısında yer alan kitabeden M.1550 yılında onarıldığı öğrenilmektedir. 1548’de İran Şahı Tahmasp ordusuyla bölgeye hücum ederek birçok yapıya zarar vermiştir. Sünür Kutlu Bey Camii de harap olan yapılardandır. 1550 yılında ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde onarım yaptırılarak tahribatların izi ortadan kaldırılmıştır.

3 – Zahit Efendi Camii

Bayburtun En Buyuk Camisi Hangisi (3)

Evliya Çelebi’nin Bayburt seyahatinde bahsettiği bu camii 1514-1515 tarihlerinde Zahit Efendi tarafından yaptırılmıştır. Birkaç kere onarım görmüş bu caminin minaresi orijinal yapısını korumaktadır.

4 – Pulur Medresesi

Bayburtun En Buyuk Camisi Hangisi (2)

Pulur Camii avlusunda bulunan bu medrese L şekilli ve tek katlıdır. Ferahşat Bey tarafından yaptırıldığı varsayılan bu medrese sonrasında Akkoyunlu soyundan gelen Süleyman Bey tarafından onarılarak güçlendirilmiştir. Medresenin girişinde yer alan Farsça beyitler ile kültürel ögeler varlığını sürdürmektedir.

5 – 5 Bin Kişilik Kapasitesi ile Bayburt’un En Büyük Camisi: Mustafa Köseoğlu Camii

Bayburtun En Buyuk Camisi Hangisi (1)

200 bin metrekare alana kurulmuş Mustafa Köseoğlu Camii, Bayburt’un en büyük camisi olmaktadır. Bütün katlarında 5 bin kişiyi ağırlayabilecek kapasitedeki bu camii, hayırsever bir iş insanı olan Mustafa Köseoğlu tarafından yaptırılmıştır.